Poskus SD blatenja države v EU očitno ni uspel

Evropski parlament.

Poskus predsednice SD Tanje Fajon in stranke SD, da bi v tujini oblatila državo in slovensko vlado, več kot očitno ni uspeh. Evropski parlament bo namreč danes obravnaval resolucijo o vladavini prava v Sloveniji, ki je nastala po nedavnem obisku misije evropskih poslancev pri nas, a ta ne ugotavlja nič takega, kar bi bilo za državo res obremenilnega.

 

Misija namreč kršitev vladavine prava v Sloveniji ni potrdila, kar je razvidno tudi iz same resolucije. V njej je sicer zapisano, da so v državi razklanost, nezaupanje in globoka polarizacija, ne potrjuje pa kršitev vladavine prave. Tudi navedbe o polarizaciji niso nič novega. Te so značilnost države že vse od osamosvojitve naprej, prav tako niso zgolj značilnost Slovenije, ampak večine držav z demokratičnim sistemom, saj v njem stranke tekmujejo med seboj, kar jih na nek način sili tudi v konflikte.

Iz resolucije sta odpadla tudi dva od osrednjih očitkov Sloveniji, ki se nanašata na financiranje STA in imenovanje dveh delegiranih evropskih tožilcev. To vprašanje je bilo namreč v zadnjih tednih razrešeno. Resolucija se zato kaže celo kot nepotrebna, na kar je včeraj opozorila tudi evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP). “Eno največkrat ponovljenih vprašanj v Evropskem parlamentu v teh dneh je bilo, zakaj to resolucijo sploh imamo, če so bila vprašanja zaradi katerih je bila resolucija vložena, rešena? Odgovor je preprost. Imamo jo zato, ker slovenska opozicija, ne glede na škodo, ki jo s tem dela državi, za vsako ceno nadaljuje poskuse blatenja vlade pri evropskih institucijah. In zakaj jim to uspeva? Ti poskusi se zelo lepo skladajo z načrti evropske levice, ki dan za dnem vztrajno napadajo desnosredinske vlade. Zato so z veseljem pripravljeni podpreti vsak korak, ki gre v smeri doseganja njihovih ciljev,” je zapisala.

Evropska poslanka Romana Tomc (SDS/EPP).

Sicer pa je resolucija velik del verodostojnosti izgubila v trenutku, ko je prišlo na dan, da so pri njenem nastajanju sodelovali zaposleni v evropski pisarni Tanje Fajon, čeprav naj bi šlo za dokument, ki naj bi nastal izključno v krogu poslancev, ki so bili na misiji v Sloveniji. Računalniški pregled dokumenta je namreč pokazal, da ga je med drugim popravljal in oblikoval tudi asistent Fajonove v evropskem parlamentu, razlogov za slednje pa v SD niso znali zadovoljivo pojasniti.

M. P.