Vodič za varno gobarenje: Otvoritev gobarske sezone prinaša tudi nekatere nevarnosti

pexels.com

Gremo po gobe! To je misel in želja, ki se v tem letnem času pojavi pri veliko ljudeh. V gozdu se naužijemo svežega zraka, sprostimo in umirimo. V tem letnem času pa je prav gobarjenje most, ki veliko ljudi ponovno poveže z naravo.

Po gobe se običajno odpravimo že zjutraj ali dopoldan , da se lahko vrnemo še preden se znoči. S seboj pa odnesemo le gobe, katere smo zanesljivo prepoznali. Pripravili smo vam nekaj koristnih informacij za varnejše gobarjenje.

Zastrupitve z gobami

Gobarska sezona je na vrhuncu in  Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) znova opozarja na previdnost pri uživanju gob, saj so številne med njimi strupene.

Zastrupitve z gobami so pogoste v poznem poletnem, predvsem pa v jesenskem času. Zaradi številnih priljubljenih načinov konzerviranja gob, moramo možnost zastrupitve z gobami upoštevati tudi izven gobarske sezone Vzrok za zastrupitev pa je velikokrat zamenjava strupene gobe z užitno, so pojasnili na spletni strani NIJZ.

Gobarjenje je v Sloveniji eden od najbolj priljubljenih hobijev, gobe pa cenjena kulinarična specialiteta. Vendar je uživanje gob lahko tudi zelo nevarno, zato moramo biti zelo pazljivi, katere gobe nabiramo in uživamo. Učinki zastrupitve so lahko različni in segajo od prebavnih motenj pri blagih zastrupitvah do smrti pri hujših.

V Sloveniji poznamo približno 3000 vrst gob, med njimi je okoli 200 strupenih. Strupi v gobah so kemične snovi, ki se izdelujejo in hranijo v telesu sadeža. Čeprav so prisotni v majhnih količinah, imajo potencialno škodljivi učinek na različne organe človeka.

V primeru zastrupitve

V primeru suma na zastrupitev z gobami se čim prej posvetujemo z zdravnikom in ne čakamo, da bodo težave mogoče spontano minile, saj s tem izgubljamo čas, ko je še možno z ustrezno terapijo preprečiti najhujše učinke pri morebitni zastrupitvi z zeleno mušnico. Zdravnik, bo na osnovi anamnestičnih podatkov ter znakov in simptomov ocenil, ali je potrebna ambulantna oziroma zdravstvena obravnava,

Večina zastrupitev z gobami se začne s slabostjo, bruhanjem in drisko. Pravočasna prepoznava  zastrupitve z zeleno mušnico je za bolnika odločilna, saj tovrstna zastrupitev zahteva takojšno odločno specifično ukrepanje za razliko od zastrupitve s strupenimi gobami, ki povzročajo le prebavne motnje in težave običajno spontano izzvenijo ali pa so potrebni le simptomatični ukrepi. Najnevarnejša je zastrupitev z zeleno mušnico, so opozorili.

Več nasvetov o varnem uživanju gob lahko najdete tudi na spletni strani NIJZ – varno uživanje gob.

Med gobarjenjem se nekateri tudi izgubijo

Iz policijske uprave Novo mesto so nas obvestili, da se je včeraj opoldne gobarka izgubila na območju Birčne vasi oziroma Padeža, vendar so jo svojci kmalu našli in posredovanje policistov ni bilo potrebno.

V poznih večernih urah pa je potekala obširna iskalna akcija na območju kraja Pribinci, kjer so policisti iskali 84-letnega gobarja. Okoli 21. ure so nas svojci obvestili, da je ob 18. uri odšel v gozd nabirat gobe in se ni vrnil domov. Svojci so ga iskali, vendar ga niso našli. Policisti so takoj pričeli z iskalno akcijo, v kateri so sodelovali črnomaljski policisti, vodniki službenih psov in gasilci. V iskanje pogrešanega je bil vključen tudi helikopter Letalske policijske enote. Pogrešani je imel s sabo mobilni telefon, zato so policisti lahko določili nekoliko ožje območje iskanja. Od pogrešanega so lahko dobili podatek ali vidi luči policijskih vozil oziroma sliši sireno. Pomembna je bila tudi informacija o koordinatah, ko je območje, kjer se je nahajal, preletel policijski helikopter. Nekaj po polnoči so prav na podlagi teh podatkov policisti in gasilci v gozdu našli pogrešanega 84-letnega moškega in ga živega in zdravega predali svojcem.

Ravno tako so iz PU NM pripravili napotek za varno gobarjenje

Da bo gobarjenje prijetno in varno občanom svetujejo, da upoštevajo samozaščitne ukrepe. Če je možno, naj vozil ne parkirajo v gozdu ali na samotnih mestih. Vozila naj skrbno zaklepajo, zapirajo okna in v notranjosti ne puščajo ničesar. Že pred odhodom v gozd naj razmislijo ali zares dobro poznajo območje, kjer nameravajo gobariti. V gozd naj se odpravijo dovolj zgodaj, da se bodo lahko vrnili še pred temnim delom dneva. S sabo naj vzamejo mobilni telefon in napolnijo baterijo, da bodo po potrebi lahko poklicali na pomoč. Ob hoji po gozdu naj bodo pozorni na smer hoje, posamezne točke ali značilnosti v gozdu, na podlagi katerih bi se lahko orientirali ob vračanju. Vsem gobarjem želijo uspešno in varno gobarsko sezono.

Za popestritev jedilnika pa vam prilagamo povezavo Gobarskega društva, kjer boste našli obilo odličnih receptov za pripravo gob – Recepti za priparvo gob.

Dober tek!

N. G.