Nezakonito trošila javni denar, zdaj s prstom kaže na druge

Bojana Muršič, poslanka SD

Poslanka SD Bojana Muršič je leta 2016 nezakonito trošila javni, občinski denar, zaradi česar jo je tožilstvo tudi preganjalo, zdaj pa s prstom kaže na trenutno vlado in ji očita nepregledno porabo denarja pri nabavljanju zaščitne opreme, nujno potrebne za spopad s koronavirusom.

Kako verodostojna je sploh lahko?

Muršičeva je namreč včeraj skupaj s še nekaterimi opozicijskimi poslanci iz vrst LMŠ, SD, Levice in SAB stopila pred kamere in sporočila, da bodo omenjene stranke skupaj z njeno matično SD zahtevale sklic nujne seje komisije državnega zbora za nadzor javnih financ, na kateri bi poslanci razpravljali o gospodarnosti in učinkovitosti porabe javnih sredstev za nakup zaščitne opreme zaradi epidemije novega koronavirusa. Vladi je med drugim očitala nepregledno porabo in prikrivanje informacij ter pozvala k pojasnilom. “Resnično je prišel čas, da ljudje dobijo ustrezne informacije o porabi davkoplačevalskega denarja,” je dejala celo.

No, Muršičeva, ki zdaj s prstom kaže na novo vlado, še zdaleč ni bila tako načelna pred leti, ko je leta 2016 kot občinska svetnica v občini Ruše z naročilnico svetniške skupine SD Ruše pri enem izmed podjetij naročila pisarniški in potrošniški material v vrednosti 641,88 evra, po pregledu kodnih številk pa se je izkazalo, da gre poleg pisal še za 30 termoflis jopic v vrednosti 341,13 evra, ki jih je na občinske stroške (denar za svetniške skupine namreč zagotavlja občina) kupila za svoje strankarske kolege.

Ko je zadeva prišla v javnost, je Muršičeva najprej vse skupaj zanikala in zatrjevala, da gre za podle laži, ko pa so ji bila predstavljena konkretna dejstva, je priznala zavajanje in nezakonito početje, odstopila z mesta podpredsednice državnega zbora in občinske svetnice Občine Ruše, poslanski funkciji pa se ni odpovedala.

Tožilstvo jo je zaradi nezakonite porabe občinskega denarja preganjalo, vendar je od pregona nato odstopilo, ker je menilo, da je bila povzročena škoda neznatna. Pregon je nato prevzela sama občina, ki pa je na drugem naroku na sodišču ugotovila, da za zadevo ne bo več porabljala proračunskega denarja in je obtožnico umaknila. S tem je Muršičevo rešila dodatne sramote, po drugi strani pa ji tudi omogočila, da je lahko postala poslanka. Če bi bila namreč obsojena, bi se pritiski po njenem odstopu zagotovo zelo okrepili. Pri tem ni zanemarljivo, da so v Rušah vmes dobili novo županjo, del občinske koalicije je tudi Muršičeva.

Tako lahko danes omenjena poslanka, ki je nečednosti počela sama, te očita drugim. Kako verodostojna pri tem je in kako verodostojna pri tem je njena strank, ki jo še naprej podpira, pa presodite sami.

M. P.