Na brežiškem gradu obeležili 100-letnico slovenskega vojaškega letalstva

Vir: Urad predsednika RS.

Na predvečer dneva slovenskega vojaškega letalstva je peter zvečer na gradu Brežice potekala osrednja slovesnost ob stoletnici slovenskega vojaškega letalstva. Slavnostni govornik je bil predsednik republike Borut Pahor, ki je dejal, da si lahko človek vse stvari uredi sam, razen varnosti. Slovenska vojska ima sicer 16 helikopterjev in 22 letal.

Pahor je dejal, da moramo 100 let po začetku razvoja slovenskega vojaškega letalstva “zbrati vse izkušnje, znanje, modrost in odkritost teh stotih let, da ugotovimo, kateri ukrepi glede našega oboroževanja in pripravljenosti so neizogibni, prepotrebni, elementarni, da se bodo ljudje, ki jim odgovarjamo, počutili varno”. “Slovenski človek si lahko, če država odpove, marsikaj uredi sam, razen ene stvari, in to je varnost,” je dejal ter izpostavil pomen medsebojnega zaupanja in spoštovanja različnih mnenj.

Pripadniki letalskih enot Slovenske vojske svoj dan praznujejo v spomin na prvi bojni polet ljubljanske letalske stotnije, ki je 12. januarja leta 1919 izvedla izvidniški polet nad Koroško. Poletela je s tremi dvosedežnimi letali, pilota Vilko Peternelj in Franc Zupančič pa sta takrat obstreljevala avstrijske enote.

Slovenski piloti so sicer leteli tudi že prej, a v okviru avstro-ogrskega vojaškega letalstva. Med drugim so leteli v ljubljanski in mariborski stotniji, ki so ju pod okriljem enot generala Rudolfa Maistra ustanovili 14. in 15. decembra 1918.

Slovensko vojaško letalstvo je danes sestavni del 15. polka vojaškega letalstva. V njegovi sestavi so osem večnamenskih helikopterjev bell-412, štiri večnamenski transportni helikopterji AS 532 AL cougar, dve transportni letali pilatus PC-6 Turboporter in transportno letalo L-410 turbolet. Letalska šola pa premore štiri helikopterje Bell-206 Jet Ranger, dve letali Zlin 143L, osem letal Zlin 242L ter devet letal Pilatus PC-9/9M.

M. R.