Modra frankinja iz Posavja vsebuje veliko “čudežnega” antioksidanta

Grozdje modre frankinje.

Rezultati raziskave harvardske medicinske fakultete so pred časom pokazali, da je resveratrol močan naravni antioksidant, ki zavira staranje celic ter pomaga pri pospeševanju presnove, preprečevanju srčno-žilnih in sladkorni bolezni. Pomagala naj bi tudi pri višanju dobrega holesterola in celo pri nekaterih rakavih obolenjih. Razveseljivo za Posavce je, da posebej veliko tega oksidanta vsebuje modra frankinja, posebej tista iz Posavja.

Raziskava, ki jih je leta 2000 opravila slovenska strokovnjakinja Urška Vrhovšek, je namreč pokazala, da največjo vsebnost resveratrola v svetovnem merilu premore modra frankinja, in to tista, ki raste na bizeljsko-sremiškem vinorodnem okolišu. Do njene analize se je namreč smatralo, da ima med rdečimi vini kot sorta daleč največjo vrednost resverotrola modri pinot.

Nasploh so po ugotovitvah strokovnjakov v vinu, zlasti rdečem, nekatere spojine, ki lahko zelo zdravilno delujejo na telo. Večina zdravilnih učinkov se pri tem pripisuje fenolnim spojinam, ki pridejo v vino iz grozdne jagode. Številne študije so dokazale, da fenolne spojine omejujejo pojav nekaterih bolezni, kot so srčno-žilne in nevrodegenerativne bolezni, kot so denimo Alzheimerjeva bolezen, demenca in Parkinsonova bolezen. A je za zdravilen učinek potrebno zmerno uživanje vina, in sicer do 1,5 decilitra na dan, pri čemer se priporoča, da se vino zaužije ob hrani.

V Posavju je modra frankinja, ki je razširjena tudi na Dolenjskem in v Beli krajini, po kakovosti glavna rdeča sorta, saj daje odlična rdeča vina. Na trgu se kot sortno vino pojavlja sorazmerno redko, več šele v zadnjih letih. Največkrat je uporablja pri pridelavi vina cviček, metliška črnina in bizeljsko rdeče.

M. A.