(VIDEO) Lovci, Tina Gaber vam sporoča: Čas je, da odložite orožje!

Čeprav je stroka enotna, da je izlov nutrij na območju Krajinskega parka Ljubljansko barje potreben ukrep, da se poskrbi za ohranitev domorodnih živalskih in rastlinskih vrst, so se aktivisti, vključno z Golobovo partnerko Tino Gaber, spravili v bran nutrijam.

Ukrep depopulacije nutrij, ki veljajo za invazivno tujerodno vrsto, katere populacija se je v zadnjih letih razširila tako, da je pričela povzročati škodo, se bo namreč začel avgusta. “Konec koncev se je potrebno vprašati, kakšno težo imajo vse strokovne inštitucije napram nevladnim organizacijam za izvajanje ohranjanja narave. Mi smo profesionalne inštitucije v smislu ohranjanja ekosistemov,” je v zvezi z napori aktivistov kritičen Janez Kastelic, direktor Krajinskega parka Ljubljansko barje, ki pravi, da je usmrtitev glede na izkušnje edina učinkovita metoda. Ustrelitev pa je, sicer kot najbolj human način, opredelila tudi Evropska komisija.

Glede odločitve stroke je kritična tudi Tina Gaber, ki je na ministrstvo prinesla preko 24 tisoč podpisov podpore, ki izražajo nasprotovanje izlovu nutrij. Ta se je v posebnem videu obregnila ob študijo iz leta 2019, ki jo je Krajinski park Ljubljansko barje naročil Biotehnični fakulteti. Študija se po njenih besedah ni ukvarjala z usodo nutrij, temveč predvsem s finančnim vidikom upravljanja teh živali. “Višino stroškov so le v prvih parih letih ocenili na več kot pol milijona evrov. Natančneje 539.929, 70 evrov. Študija sama ne predstavlja koruptivnega dejanja, je pa v študiji jasno izražen motiv za bodočo sistemsko korupcijo,” je zatrdila in podala prepričanje, kako lov na nutrije ni uspešna metoda omejevanja populacije. “Je pa sizifovo delo super, če prinaša zaslužek,” je med drugim dejala.

Video izsek: FB profil Tine Gaber

Gabrova se je obregnila tudi ob sam postopek izdaje odločbe, s katero se dovoljuje odlov. “Prvič, za javnost je bil zaprt. Še danes odločba ni nikjer objavljena. Drugič, kot stranke v postopku, so bile vabljene le lovske družine. Torej le tisti, ki se bodo s projektom okoristili. Tretjič, od pobude do zaključka upravnega postopka o izdaji odločbe so pretekli le trije tedni. Vsi, ki smo se kadarkoli srečali s kakršnim koli upravnim postopkom vemo, da ta traja mesece. No, edino, če je vnaprej dogovorjeno,” je ob tem izpostavila in dodala, da gre pi iztrebljanju nutrij po njeno za očiten finančni interes nekaterih posameznikov. Po njeno tako ne čudi, da je bila odločba izdana mimo oči javnosti. Po njeno se bo živali, ki večino časa preživijo v vodi, na “suhem ulovilo in dobesedno mučilo. “Verjetno tudi po več dni. Do pobiranja kletk in strela v glavo. Z mesom nameravajo celo zaslužiti in ga prodajati za predelavo v pasjo hrano.” Pravi, da zahtevajo, da se upravni postopek obnovi z vključitvijo zainteresirane javnosti in se takoj prekinejo vse aktivnosti odlova nutrij. “Dragi lovci, z direktorjem krajinskega parka g. Kastelicem na čelu, čas je, da odložite svoje orožje. Slovenci si želimo živeti v mirni in pa predvsem pošteni deželi,” je zaključila.

Celoten video je dostopen TUKAJ.

Nutrije so lahko nevarne tudi za ljudi, usmrtitev je edina učinkovita metoda
“Menim, da v tem trenutku bolj ali manj ne govorimo o nutrijah, ampak o pravici človeka, da poseže oziroma vzame življenje živali,” je za 24ur povedal Kastelic in opozoril, da obstaja tudi druga plat zgodbe. Ne le da nutrije povzročajo materialno škodo, vse številčnejša populacija ogroža naš ekosistem in je lahko nevarna tudi za ljudi. “Usmrtitev je glede na izkušnje edina učinkovita metoda,” je bil jasen.

Konec koncev se je po mnenju Kastelica potrebno vprašati, kakšno težo imajo vse strokovne inštitucije napram nevladnim organizacijam za izvajanje ohranjanja narave. “Mi smo profesionalne inštitucije v smislu ohranjanja ekosistemov,” je poudaril in dodal, da imajo kar nekaj klicev ljudi, da nutrije prihajajo praktično do vrat.
“Verjemite mi, da nutrija ni tako nedolžna žival, lahko tudi ugrizne, je agresivna, se brani. Zlasti je to pomembno, ko govorimo o otrocih, ki so na dvorišču, okoli hiš,” je povedal za Planet TV in dodal, da si zelo želijo, da se čimprej izpeljal proces, ki bi dovolil, da se nutrije lahko dajo tudi za prehrano domačim živalim, zlasti psom in mačkam.