Levica se je ustrašila lastnega predloga za referendum

Ravnanje stranke Levica je najboljši dokaz, kako daleč gredo lahko v slovenski politiki populizmu. Stranka je namreč pred časom z zahtevo za referendum blokirala uveljavitev v državnem zboru že sprejetega zakona, po katerem bi se plače v prihodnjih petih letih postopoma dvigovale, zdaj pa v stranki ugotavljajo, da so se ustrelili v koleno in da predlog zanje morda le ni tako ugoden, kot so mislili, da bo.

 

Premier Janez Janša je namreč Levico nedavno presenetil z napovedjo, da nima nič proti, da se izpelje referendum o omenjenem zakonu, a le, če bo referendum na isti dan, kot bodo državnozborske volitve, to je konec aprila. Pozneje se je Janša še nekoliko popravil in dodal, da nima tudi nič proti temu, da je referendum teden ali dva prej, a da bo morala Levica v tem primeru javnosti pojasniti, zakaj zapravljati dodatne štiri milijone, če pa lahko referendum izvedejo skupaj z volitvami.

Po takšnem Janševem odzivu so v opozicijski koaliciji KUL, ki jo poleg Levice sestavljajo še SD, LMŠ in SAB, ugotovili, da ga je Levica s svojim predlogom polomila, zato nanjo že vršijo pritisk, naj predlog umakne. Da so si ustrelili v koleno, spoznavajo tudi v Levici, zato so tudi znotraj stranke vse glasnejši glasovi, naj zahtevo za referendumu umaknejo. Vsem je namreč jasno, da referenduma ne morejo dobiti, saj je težko verjetno, da bi lahko volivci glasovali proti zvišanju lastnih plač. Ob tem pa v KUL prevladuje tudi bojazen, da bi lahko referendum SDS in strankam vladne koalicije prinesel le še dodatne glasove, namesto, kot so računali sprva, da jim jih bi odvzel.

M. P.