Kampiranje v Istri – Koliko je treba odšteti?

pixabay.com

Istra ima več kot 60 kampov, ki ustvarijo 51 % vseh kamping nočitev na Hrvaškem ali 9 milijonov nočitev znotraj celotne države.

Na spletni strani http://www.avtokampi.si smo preverili, koliko je treba odšteti za kampiranje v Istri. Za primerjavo so vzete 2 odrasli osebi in 2 otroka, stara 4 in 11 let, ki v glavni sezoni kampirajo na parceli z elektriko. V primerjavi cen niso upoštevane turistične takse in stroški prijave oseb.

Glede na lansko leto so povprečne cene kampiranja na parcelah z elektriko v Istri poskočile za 4,20 %, še bolj pa so poskočile cene bolje opremljenih parcel ob morju, in sicer kar za 8,80 %.

Kot zanimivost naj omenimo, da je nemški ADCD postavil Hrvaško na šesto mesto po cenah in ugotavlja, da so od avtokampov na Hrvaškem dražji le v Švici, Italiji, na Danskem, Nizozemskem in v Španiji.

V povprečju je cena družinskega kampiranja po kampih v Istri 49 eur na noč, če pa si boste zaželeli parcele v prvih vrstah ob morju, ki veljajo za najdražje, pa je povprečna cena 61,40 eur.

Med najcenejšimi kampi, ki so vključeni v primerjavo, so:

Savudrija – Veli Jože: cena kampiranja se giblje od 35 do 37,10 eur. Otroci do 5. leta starosti bivajo brezplačno, cena je različna in je odvisna od lokacije in velikosti parcele.

Fažana – Pineta: cena kampiranja se giblje od 37,70 do 41,60 eur. Otroci do 3. leta starosti bivajo brezplačno, cena je različna in je odvisna od lokacije in velikosti parcele.

Pula – Brijoni: cena kampiranja je 38,20 eur. Otroci do 4. leta starosti bivajo brezplačno. Če želite na parceli še vodo, bo cena nekoliko višja, in sicer je treba za takšno parcelo odšteti 41,70 do 46,20 eur, za parcelo ob morju pa je treba odšteti 53,20 eur.

pixabay.com

Med dražjimi kampi v Istri pa so:

Rovinj – Valalta (FKK): cena kampiranja je 59,50 eur. Otroci do 6. leta bivajo brezplačno, času do 27. 5 in po 9. 9. pa celo do 12. leta.

Novigrad – Aminess Sirena: cena kampiranja se giblje od 60 do 64 eur. Otroci do 5. leta bivajo brezplačno, cena je različna in je odvisna od lokacije parcele. Za parcelo ob morju je treba odšteti 68 eur.

Fažana – Bi Village: cena kampiranja je 69 eur. Otroci do 5. leta starosti bivajo brezplačno, v ceno je poleg elektrike vključena še voda. Za parcelo ob morju je treba odšteti 78,50 eur.

Najcenejše kampiranje na hrvaški obali znaša nekaj pod 30 evrov. Takšni kampi so sicer le tri, nahajajo pa so v Dalmaciji – Lanik in Puntica (Ražanac – Zadar) ter Paklina na Hvaru. Za najdražje kampe je treba odšteti nad 70 eur. Med te kampe spadajo: Oaza Mira v Pakoštanih, Zaton v Zadru in Slitudu v Dubrovniku. Več cen in informacij o kampiranju na Hrvaškem in drugod najdete na že zgoraj omenjeni strani.

Pomembno je vedeti, da kampiranje ni nujno najcenejše preživljanje dopusta, omogoča pa najtesnejši stik z naravo, saj praktično preživite 24 ur dnevno v naravi. Kampiranje v manj turističnih krajih je cenejše kot v znanih turističnih središčih, kjer je kampiranje lahko dražje od bivanja v apartmaju. Kampi se med seboj zelo razlikujejo glede ponudbe in opremljenosti. Najbolj verodostojne podatke o izbranem kampu pa boste našli na različnih forumih, kjer uporabniki kampov delijo svoje pozitivne in negativne izkušnje.