Janša v Brežicah: Odločitev na plebiscitu ni bila nikoli zgrešena odločitev

S sinočnjega omizja v Brežicah.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je dan suverenosti, ko se spominjamo izgona zadnjega vojaka agresorske JLA iz Slovenije, obeležilo z omizjem, na katerem sta spregovorila takratni obrambni minister Janez Janša in takratni vodja odseka za obrambo občine Grosuplje Marjan Balant. Janša je med drugim dejal, da odločitev na plebiscitu ni bila nikoli zgrešena odločitev.

Janša je spomnil, da je imela Slovenija v času osamosvajanja veliko podporo civilne obrambe in enotnost naroda, kar je nadomestilo izostanek težkega orožja, ki ga takrat nismo imeli.

Glede umika JLA iz Slovenije je dejal, da se v javnosti včasih napačno interpretira, da je bil umik posledica brionske deklaracije, ki so jo 7. julija 1991 podpisale beograjske oblasti, Slovenija in Hrvaška. “To ne drži. Odločitev, da se JLA umakne, je v Srbiji padla že prve dni julija,” je dejal. Na vprašanje, zakaj so se zadnji vojaki umikali Luke Koper, je odgovoril, da je Italija ponudila umik iz Trsta, a se je tamkajšnja lokalna oblast temu uprla, “da tam nočejo imeti rdečih zvezd, saj so iz preteklosti dobro vedeli, kaj to pomeni”.

Sicer pa je izrazil obžalovanje, da ob tako pomembnem prazniku, ko smo postali gospodar na svoji zemlji, ni državne proslave. “Odločitev na plebiscitu ni bila nikoli zgrešena odločitev. Pametna država vedno postavlja v ospredje tisto, kar ne deli,” je dejal.

Balant pa je predstavil vlogo civilne obrambe v osamosvojitveni vojni, ki je bila del občinskih načrtov. Povedal je, da bila civilna obramba pomemben del pomoči Teritorialni obrambi in policiji. “Z veliko energije, volje, pripravljenosti, smo stopili skupaj, imeli smo željo, da postanemo samostojni,” je dejal. Dodal je, da je osamosvojitev tisto, kar nas povezuje, in zaključil z mislijo, da nam vrednost slovenske osamosvojitve nam ne more nihče vzeti.

Včeraj smo namreč obeležili državni praznik dan suverenosti, s katerim se spominjamo obletnice odhoda zadnjega vojaka JLA iz Slovenije. 25. oktobra 1991 sta namreč iz koprske luke izpluli še zadnji ladji z vojaki JLA, s čimer se je končal proces slovenskega osamosvajanja. Izpeljan je bil po zaslugi takratnih strank Demosa, ki jim je osamosvojitev uspelo izpeljati kljub nasprotovanju beograjskih oblasti in dela domače, partijske politike. Znana je denimo izjava zadnjega predsednika Zveze komunistov Slovenije Milana Kučana, da osamosvojitev nikoli ni bila njegova “intimna opcija”.

M. P.