Janša o tem, zakaj še ne more sprejeti mandatarstva

Janez Janša na sedežu stranke po objavi volilnih rezultatov 3. junija 2018 zvečer. SDS je prejela preko 222 tisoč glasov volivcev in volivk, kar je več kot drugo- in tretjeuvrščeni stranki (LMŠ in SD) skupaj.

Janez Janša, predsednik zmagovite stranke na junijskih parlamentarnih volitvah, je predsedniku države Borutu Pahorju danes poslal odgovor, ali kot zmagovalec volitev sprejema kandidaturo za mandatarja nove slovenske vlade.

V pismu (tukaj), ki ga je objavil tudi na Twitterju, je zapisal, da zaenkrat ne obstaja potrebna večina za oblikovanje stabilne vlade.

Poudaril pa je, da obstaja možnost, da se takšna večina oblikuje v naslednjih tednih.

Slovenska demokratska stranka je na družbenih omrežjih objavila tudi video posnetek Janševe izjave, ki ga objavljamo v nadaljevanju:

Dodajmo, da je Janša v daljšem pismu Borutu Pahorju med drugim zapisal, da na podlagi neformalne komunikacije med parlamentarnimi strankami v zadnjih dveh tednih ocenjuje, da možnost za oblikovanje potrebne večine v državnem zboru in s tem vzpostavitev vlade obstaja. Skupni imenovalec te komunikacije je po Janševih navedbah spoznanje, da si velika večina strank ne želi novih predčasnih volitev. Te bi bile namreč že četrte zapored.

Do resnega poskusa oblikovanja stabilne vlade pa lahko pride šele potem, ko bodo prej izčrpane vse teoretične možnosti za oblikovanje šibke, nestabilne vlade, kot jo zdaj poskušajo sestaviti v strankah politične levice (LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS). NSi se je namreč iz teh pogajanj umaknila.

Zato se bo proces oblikovanja vlade še nekaj časa »po nepotrebnem zavlekel«, je zapisal Janša.

Zakonski rok za izvolitev mandatarja je sredi avgusta. Če do tega morda ne bi prišlo, pa bo predsednik države moral začeti s postopkom za predčasne volitve.

M. P.