Janez Janša: “V spopadu z epidemijo smo na prelomnici”

Vladni predsednik Janez Janša ob nagovoru državljanom (vir: zajem zaslona)

Vlada je sprejela dva pomembna zakonska predloga, in sicer popravila je prvi protikoronski zakon ter sprejela drugega. S tem je “zaokrožila in dopolnila finančno blazino za čas epidemije in zagotovila likvidnost slovenskega gospodarstva”, kot je to je v video nagovoru državljanom sporočil premier Janez Janša.

Drugi protikoronski zakon bo z zagotavljanjem likvidnosti po premierjevih besedah omogočil ohranitev proizvodnih in razvojnih potencialov slovenskega gospodarstva. Država bo tako za najete kredite do določene višine jamčila podjetjem in posameznikom, ki opravljajo gospodarsko dejavnost.

S tem je oblikovan dodaten kreditni potencial v vrednosti preko dveh milijard evrov, s katerim bo slovensko gospodarstvo bistveno lažje prebrodilo nekatere posledice epidemije. “Tudi v času epidemije moramo ohraniti zdrave potenciale našega gospodarstva, s tem delovna mesta in preko tega vse vitalne elemente socialne države,” je poudaril Janša.

Vlada je iskala tudi notranje rezerve.

“Eno večjo smo na primer že našli, stroške razkošne obnove hotela na Brdu, predvidene od prejšnje vlade za potrebe predsedovanja EU v višini 40 milijonov evrov, bomo zmanjšali za štirikrat,” je dejal.

Prihodnji izziv vlade bo, kot je dejal, odprava številnih birokratskih ovir, ki onemogočajo razvoj, čeprav smo ga sposobni financirati. To bo tudi vsebina tretjega protikoronskega paketa, ki ga vlada načrtuje za konec maja. “Z njim bomo zagotovili čim lažji prehod nazaj v normalno življenje. Tretji paket bo tudi podaljšal veljavnost nekaterih ukrepov iz prvega paketa, predvsem za panoge, kot je turizem, kjer letos ne moremo pričakovati hitrega ukrepanja,” je napovedal.

Janša je ocenil, da smo v spopadu z epidemijo na prelomnici.

“V veliki meri smo jo uspeli zajeziti, a je virus še vedno med nami,” je dejal. Dosedanji uspehi pa vseeno omogočajo postopno sproščanje nekaterih omejitev. “V ponedeljek smo tako stopili v čas tveganja, za katerega računamo in upamo, da je razumno. Koliko, bomo zaradi narave razvoja bolezni lahko dokončno ocenili šele čez 10-14 dni,” je dejal.

Naslednje sproščanje omejitev lahko pričakujemo šele po prvomajskih praznikih, seveda pod pogojem, da bodo rezultati testiranj in raziskave na splošnem vzorcu ugodni.

Vlada je v zadnjem mesecu zagotovila znatne dodatne zmogljivosti in boljšo organizacijo v zdravstvu ter dokaj reden dotok osebne zaščitne opreme. Občine so poskrbele za stotine življenjsko pomembnih malenkostih, ki omogočajo čim bolj normalno življenje. Gospodarstveniki in trgovci so se dobro organizirali za poslovanje v novih razmerah. “Dokazali smo, da zmoremo,” je dejal.

V naslednjih tednih bo odločilna sposobnost odkrivanja novih okužb v čim bolj zgodnji fazi, testiranje vseh njihovih rizičnih stikov ter možnost uporabe aplikacije za nadzor gibanja okužb. Če bi takšno aplikacijo že lahko uporabljali vsaj na prostovoljni osnovi, kot je že pred mesecem dni predlagala vlada, bi po Janševih besedah lahko vsaj v nekaj najmanj prizadetih regijah odpravljali omejitev gibanja na občino prebivališča.

Vlada je pri pripravi ukrepov po njegovih besedah med prejemnike dodatkov zaradi posledic epidemije na več kot milijon podlage dodala še približno 300.000 upravičencev. K sodelovanju pri pripravi zakonov so bile po njegovih besedah v dobri veri povabljene tudi vse opozicijske stranke.

“Žal smo od večine od njih namesto predlogov dopolnitev prejeli nesmiselne medijske napade na delovno gradivo, ki smo jim ga dobronamerno poslali v dopolnitev,” je dejal.

“Če ne bo preveč polen pod nogami, bomo lahko Slovenijo z dobrim vodenjem uvrstili tudi med tiste države, ki bodo za epidemijo plačale najmanjšo ceno in bile zato sposobne hitrega okrevanja ter ponovne rasti blaginje.

Naredimo vse, kar je v naši moči, da bomo sposobni izkoristiti tudi vse nove priložnosti, ki se bodo ponudile. Hvala in ostanite zdravi,” je svoj nagovor državljanom zaključil vladni predsednik Janez Janša.

Nagovor predsednika vlade je objavljen na spletnem portalu GOV.SI.

M. P.