Izsiljevalski virus, ki je obkrožil svet – največji kibernetski virus v zgodovini

pixabay.com

Računalniški izsiljevalski virus, o katerem smo na portalu Moje Posavje že poročali, je dosegel svoje razsežnosti v svetovnem merilu.

Pred nekaj dnevi je največji kibernetski virus v zgodovini prizadel tudi novomeški Revoz, kjer so napadalci zahtevali odkupnino v hrvaškem jeziku. Kot poročajo spletni mediji se je zgodilo več kot 91 tisoč napadov po svetu, najbolj pa so bila na udaru podjetja in javne ustanove, tudi iz nekaterih bolnišnic so poročali o napadih virusa. Za identifikacijo krivcev bo potekala obširna mednarodna preiskava.

V kibernetskih napadih so napadalci uporabljali škodljivo programsko opremo, ki zaklene računalnik in zahteva odkupnino za njihovo ponovno delovanje. Strokovnjaki so napad povezali s skupino The Shadow Brokers. Uspešno je širjenje virusa zaustavil 22-letni računalničar iz Velike Britanije.

Microsoft je objavil dodatne popravke na ranljivost Windowsa. Okužena programska oprema se širi prek elektronske pošte ali Bluetootha, lahko pa v računalnik vdre na kakšen drugačen način.

Po svetu je bilo ugotovljenih 91.000 kibernetskih napadov, od tega se jih je osem zgodilo v Sloveniji.

Virus se je širil po vseh evropskih državah. O njem so poročali tudi iz Kitajske, kjer je bilo po poročanju spletnih medijev najhuje.

Iz Rusije so poročali o napadih na ruske banke in železnice, vendar so se virusa uspešno ubranili. Putin zatrjuje, da Rusija ni vpletena v kibernetske napade, obtožil pa je ZDA in njihove obveščevalne agencije.

Strokovnjakinja za kibernetsko varnost Paula Januszkiewicz in izvršna direktorica Xcqure je v intervjuju za Delo povedala, da jo je kibernetski napad pravzaprav razveselil, saj je mnenja, da je vedno nekdo zunaj, ki čaka na napake in dokler ljudi ne bodo začeli umirati, se ne bo nič spremenilo. Njeno mnenje je, da imajo podjetja dovolj znanja in kapitala, da bi se lahko pred takšnimi napadi pravočasno zaščitili. Poziva vlade in podjetja, naj se vprašajo, kaj so naredili v zadnjih petih letih, da bi izboljšali našo varnost na spletu. Hkrati opozarja, da v podjetjih sistemi niso redno posodobljeni in ni akcijskih načrtov kibernetske varnosti. Če bi jih imeli, se to ne bi zgodilo.

Pričakuje se še več takšnih napadov.

N. N.