Inštitut 8. marec se je še enkrat več izkazal kot politični projekt Levice

Ko je želela vlada Janeza Janša lani spremeniti zakon o vodah, s čimer bi zagotovili denar za sistematično sanacijo vodotokov, so ji v hrbet skočili nevladniki, zbrani okoli politične aktivistke Levice Nike Kovač in Inštituta 8. marec.

Zagotavljali so, da bo zakon omogočil pozidavo obalnih pasov, s tem pa da bo v Sloveniji ogrožena pitna voda.

Praktično istočasno so v Ljubljani lastniki zemljišč v ljubljanski Ježici bili bitko z županom Zoranom Jankovićem, ki se je skozi najboljša kmetijska zemljišča odločil speljati glavni kanalizacijski kanal, ki bo povezal Vodice in Medvode s čistilno napravo v Zalogu. Dogajanje, povezano s tem, je doseglo vrhunec dva ni nazaj, ko so se lastniki zemljišč zbrali na načrtovanem gradbišču, opozorili, da občina za gradnjo nima vseh dovoljenj in niso dovolili nadaljevanja del. A pri tem je policija, ki jo je naročila Mestna občina Ljubljana, vpričo televizijskih kamer grobo vklenila in pridržala enega od kmetov.

A ne tokrat ne prej lastnikov zemljišč ni podprla nobena od nevladnih organizacij, ki naj bi se borile za pitno vodo. Tam ni bilo videli ne Nike Kovač ne nikogar drugega iz Inštituta 8. marec, kar je po mnenju mnogih zgolj dokaz, da je projekt Inštituta 8. marec zgolj politični projekt Levice, katerega edini cilj je zasledovali politične interese te skrajne stranke.

A. M.