Hrvaška bo gradila svoje odlagališče jedrskih odpadkov iz Krškega

Nuklearna elektrarna Krško (vir: arhiv)

Hrvaška vlada namerava problem sistematičnega odlaganja radioaktivnih odpadkov rešiti z gradnjo centra za odlaganje radioaktivnih odpadkov ob meji z BiH.

V njem bodo odlagali tudi svojo polovico nizko-in srednjeradioaktivnih odpadkov iz Neka, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.

Državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za notranje zadeve Žarko Katić je gradnjo centra za odlaganje radioaktivnih odpadkov napovedal med sredino parlamentarno razpravo o spremembah zakona o radiološki in jedrski varnosti.

Kot je pojasnil, bodo v centru odlagali le nizko- in srednjeradioaktivne odpadke iz industrije, medicine in znanosti ter odpadke iz Nuklearne elektrarne Krško (Nek).

NEK, ki sta jo skupaj zgradili Slovenija in Hrvaška, redno obratuje že 37 let. Solastnici sta se strinjali, naj se ji življenjska doba podaljša za dve desetletji, do leta 2043, se jima pa ves ta čas še vedno ni uspelo dogovoriti, kje bosta trajno odložili nizko- in srednjeradioaktivne odpadke, ki nastajajo v NEK.

V meddržavni pogodbi o NEK piše, da si bosta državi prizadevali za skupno odlagališče radioaktivnih odpadkov, a kot zdaj kaže, ga bo Slovenija za svojo polovico odpadkov v Vrbini pri Krškem zgradila in plačala sama. Hrvaška v tem projektu noče sodelovati in namerava zgraditi svoje odlagališče, ker naj bi bilo to nekajkrat cenejše od skupnega.

M. P.