Golobova vlada namerava preprečiti Janševo zvišanje plač

Vlada Roberta Goloba je pripravila predlog štirih davčnih zakonov. Z enim izmed njih bo med drugim razveljavila zakonske spremembe prejšnje vlade Janeza Janše, ki so v prihodnjih petih letih predvidevale zvišanje plač za okoli eno dodatno plačo letno. Obeta se tudi dvig davkov.

 

Po lani sprejetih spremembah zakona o dohodnini, bi se plače zaradi davčnih razbremenitev, ki jih je sprejela prejšnja vlada, v prihodnjih petih letih postopne dvignile, in sicer na način, da bi vsak zaposleni na koncu letno prejel vsaj še eno dodatno plačo. A iz tega ne bo nič. Po predlogu sprememb zakona o dohodnini, ki jih je pripravila Golobova vlada, se splošna olajšava od 1. januarja prihodnje leto ne bo več dvigovala, kar pomeni, da plače ne bodo rasle, kot je to predvideval ukrep Janševe vlade.

Vrača se tudi višji, 50-odstotni dohodninski razred namesto uveljavljenega 45-odstotnega pri letni osnovi nad 74.000 evrov. Pomembna sprememba je tudi, da se dohodninska lestvica in olajšave ne bodo več avtomatično usklajevale z inflacijo oziroma rastjo življenjskih potrebščin, temveč se bo o tem vsako leto sproti odločala vlada, pri čemer drugo leto uskladitve ne namerava narediti.

Predlog vseh omenjenih sprememb je od včeraj v javni obravnavi, vlada pa jih želi sprejeti do konca leta.

Golobova vlada tako postopno dviguje davke, denar pa bo namesto zaposlenim očitno delno raje prerazporedila nevladnim organizacijam, ki jim namenja vse več davkoplačevalskega denarja.

A. M.