Evropske države z najboljšim ravnovesjem med poklicnim in zasebnim življenjem – kje se nahaja Slovenija?

Ljubljana (pexels)

V svetu, ki je vse bolj povezan in hiter, nas ne preseneča dejstvo, da razmerje med delom in zasebnim življenjem skorajda ne obstaja več oziroma je združeno v eno. Gre za trend, ki se je pojavil z nastankom moderne družbe in v želji po uspehu.

Študija, ki jo je izvedel TotallyMoney, je pregledala evropske države, ki državljanom zagotavljajo optimalno raven prostega časa, merjeno v primerjavi z najmanjšim delovnim časom. Na vrhu lestvice se je znašla Danska, ki ji sledijo ostale skandinavske države. Danci, ki so najbolj srečna država, imajo tudi najboljše razmerje med povprečno plačo ter življenjskimi stroški, očitno pa tudi med delom in prostim časom. V povprečju delajo 6,6 ure na dan. Sledi ji Švedska s 7,3-urnim delavnikom in 8 urami prostega časa. Na tretjem mestu je Finska, takoj za njo pa Nizozemska, kjer delajo najmanj ur na teden – povprečno 30,3 ure, vendar pa imajo le 9 prazničnih prostih dni na leto.

Na samem dnu lestvice je Turčija, pred njo sta še Latvija in Grčija.

Slovenija se ja znašla na 17. mestu. Pred njo je Češka in za njo Estonija. Po študiji, ki so je izvedli, se naš delavnik začne med 8. in 9. uro zjutraj, konča pa se med 4.30 in 5. uro popoldne, vendar jih še veliko dela tudi do 18. Zanimiv je indeks produktivnosti. V Sloveniji je le ta zgolj 39,8, medtem, ko je pri prvo uvrščeni Danski kar 55,7. Mogoče je to še en dokaz, da dolg delavnik vseeno ni ključen pri gospodarski uspešnosti.

Prilagamo vam opisno lestvico prvih treh uvrščenih držav in za primerjavo še Slovenijo.

Prve tri uvrščene države
Slovenija na 17. mestu

K. J.