ESČP državam dalo proste roke za prepoved strank, ki temeljijo na komunizmu

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) s sedežem v Strasbourgu je s tem, ko ni dopustilo pritožbe Komunistične partije Romunije, odločilo, da imajo države pravico preprečiti oziroma zavrniti registracijo strank, ki se ne distancirajo od nekdanjih komunističnih strank oziroma temeljijo na vrednotah komunizma, poroča portal Domovina.

 

Neobstoj takšnih strank namreč na sodišču razumejo kot nujen za demokratično družbo. Gre za odločitev, ki govori o odnosu do strank, ki črpajo iz vrednot komunizma in bi lahko imela posledice za celotno Vzhodno Evropo.

Presoja ESČP ima po poročanju portala korenine v letu 2015, ko je Komunistična partija Romunije tožila romunsko državo, ker je zavrnila registracijo organizacije na seznamu političnih strank v državi. Stranka je trdila, da je Romunija s tem kršila klavzulo o svobodi izražanja ter svobodi zbiranja in združevanja iz Konvencije o varstvu človekovih pravic.

Senat sodnikov ESČP je pritožbo Komunistične partije Romunije včeraj zavrgel in s tem odločil v prid Romuniji, ki je utemeljevala, da je platforma stranke “v nasprotju z zakonom o političnih strankah”. Po mnenju sodišča je Romunija ukrepala z namenom, da bi naslovila pereče družbene zadeve, zavrnitev registracije stranke tako razumejo kot nujno potrebno v demokratični družbi, saj je njen program med drugim vseboval tudi nacionalizacijo zasebne lastnine. Sodišče je tako ugotovilo, da je domače sodišče dovolj izčrpno pojasnilo razloge, zaradi katerih so odločili, da vloga za registracijo ni izpolnjevala pogojev.

Po doktrini, ki jo je zavzelo ESČP, bi lahko torej tudi Slovenija prepovedala stranke, ki gojijo vrednote nekdanjega nedemokratičnega komunističnega sistema, predvsem stranki SD, ki velja tudi za pravno naslednico nekdanje Komunistične partije Slovenije, in stranko Levica, katere predstavniki v nekdanjimi komunističnimi simboli celo obiskujejo seje državnega zbora.

M. P.