Epidemiološki ukrepi kljub neustavnosti zakona iz leta 1995 ostajajo v veljavi

Ustavno sodišče RS

Ustavno sodišče je razsodilo, da sta 2. in 3. točka 1. odstavka 39. člena zakona o nalezljivih boleznih, ki sta ga leta 1995 v DZ sprejeli stranki LDS in SD, neustavni. Posledično so neustavni tudi vsi zdajšnji odloki vlade za preprečevanje širjenja epidemije, ki jih je ta sprejela na podlagi omenjenega zakona. Gre za ukrepe, kot so policijska ura, prepoved zbiranja in prepoved prehajanja občinskih meja. A vsi omenjeni ukrepi ostajajo v veljavi, saj ima DZ dva meseca čas, da odpravi neustavno stanje.

 

Ustavno sodišče je presodilo, da je izpodbijana zakonska ureditev neustavna, saj vladi prepušča, da po lastni presoji izbira načine in vrste, obseg in trajanje omejitev, s katerimi se posega v svobodo gibanja prebivalcev na ozemlju Slovenije. Slednje bi moral namreč zakon po mnenju ustavnih sodnikov podrobneje opredeliti.

Državni zbor mora ugotovljeno neskladje odpraviti v dveh mesecih po objavi odločbe ustavnega sodišča v uradnem listu. Do odprave neskladja pa se ustavno sporne določbe zakona o nalezljivih boleznih uporabljajo še naprej. Kot so zapisali na ustavnem sodišču, so tako odločili, da bi zavarovali zdravje in življenje ljudi, ki bi lahko bili zaradi odsotnosti zakonske podlage v prihodnje ogroženi. Dodali so, da je bil s tem preprečen nastanek še hujšega protiustavnega stanja.

Na odločitev ustavnega sodišča se je prek Twitterja odzval notranji minister Aleš Hojs. Kot je poudaril, “razveljavitev zaradi epidemije učinkuje po dveh mesecih, kar pomeni, da vsi odloki še vedno veljajo”. “Pravno smo torej legalno in legitimno ščitili zdravje državljanov,” je ocenil minister. Na Twitterju se je odzval tudi premier Janez Janša, ki je pokazal na stranki SD in LDS, ki sta zakon o nalezljivih boleznih sprejeli leta 1995. Pri tem je izrazil začudenje, da je neustavnost zakona sodišče ugotovilo šele po 16 letih.

A. M.