Dvomesečno podaljšanje epidemije ne pomeni tudi dvomesečnega podaljšanja ukrepov

Vlada je v sredo epidemijo podaljšala še za dva meseca, kar pa so nekateri zmotno dojeli, kot da je s tem za dva meseca podaljšala tudi vse ukrepe za preprečevanje okužb, vključno z zaprtjem šol. A slednje ne drži.

 

Epidemijo je morala vlada podaljšati, ker je na njeno razglasitev formalno vezano aktiviranje in delovanje Civilne zaščite, medtem ko je sprejemanje ukrepov, njihovo podaljševanje in podobno od tega ločeno oziroma neodvisno.

Za zaostrovanje in sproščanje ukrepov namreč obstaja poseben načrt, po katerem je sproščanje ukrepov vezano na število okužb in hospitaliziranih. Po omenjenem načrtu je prvo sproščanje predvideno, ko bo povprečno dnevno število okuženih v sedmih dneh padlo pod 1350 na 100.000 prebivalcev, število hospitaliziranih pa pod 1200, kar se lahko na primer zgodi že ob začetku naslednjega tedna. Prav tako so lahko vsi ukrepi odpravljeni prej kov v dveh mesecih, odvisno pač od števila okužb. Trenutno sicer sedemdnevno povprečje okuženih znaša 1540, število hospitaliziranih pa 1266. Tako še nismo dosegli prvih dveh pogojev za začetek sproščanja.

A. M.