Dan Zemlje: Več kot osem milijonov ton plastike vsako leto konča v naravi

Danes praznujemo svetovni dan Zemlje, ki letos poteka z geslom Prenehajmo si onesnaževati okolje s plastiko. Kljub vse večji ekološki ozaveščenosti še vedno proizvedemo in v okolje odvržemo preveč plastike. Več kot osem milijonov ton plastike vsako leto konča v naravi, še posebej problematična pa je onesnaženost oceanov. Dan zemlje na 22. aprila se  na pobudo civilnodružbenih organizacij po vsem svetu že od leta 1970.

Samo leta 2016 je bilo po svetu prodanih več kot 480 milijard plastenk, potem ko jih je bilo še leta 2006 okrog 300 milijard. Vsako minuto se proda okrog dve milijona plastičnih vrečk, na leto njihovo število preseže 1000 milijard. Z mehurčkasto embalažo, namenjeno ovijanju, ki je porabljena v enem letu, bi lahko desetkrat ovili Zemljo okrog ekvatorja.

Poglejte si življenjski cikel ene plastične vrečke

Proizvodnja plastike naj bi se v prihodnjih 25 letih povečala še za trikrat, odpadna plastika pa že onesnažuje pitno vodo, zastruplja vodne živali in povzroča zdravstvene težave. Glede na trend bo do leta 2050 v oceanih več plastičnih odpadkov kot rib, če mednarodna skupnost ne bo sprejela drastičnih ukrepov za reciklažo te vrste odpadnih snovi, opozarja nova raziskava. Trenutno naj bi bilo v oceanih okoli 150 milijonov ton plastike.

Plastiko tudi jemo in pijemo

Na žalost je odgovor pritrdilen. Raziskave na pobudo mednarodne medijske platforme so namreč pokazale, da večina človeštva pije vodo z dodatkom plastike. V kar 83 odstotkih odvzetih vzorcev so našli plastiko, natančnejše mikroplastiko, ki nastane pri razpadanju večjih plastičnih kosov. Zaskrbljujoč je tudi podatek raziskave, pri kateri so v Nemčiji našli prisotnost plastike tudi v pivu 24 različnih proizvajalcev. Znano pa je tudi, da z uživanjem morske hrane zaužijemo tudi določeno količino plastičnih vlaken. V tretjini ulovljenih rib in školjk na območju Velike Britanije so našli plastiko, je pokazala ena od raziskav Univerze v Plymouthu.

Kaj lahko naredimo sami?

Kar se tiče slednjega, je tu nekaj bolj ali manj preprostih sprememb, ki jih lahko pričnete izvajati že danes:

  • Namesto plastičnih vrečk uporabljajte vrečke iz biorazgradljivega materiala (najboljše so vrečke iz blaga ali papirja, saj se tudi biorazgradljiva plastika v oceanih razgrajuje počasi).
  • Izogibajte se hrani, pakirani v plastično embalažo.
  • Izogibajte se kupovanju stvari za enkratno uporabo
  • Kupujte detergente v kartonastih škatlah.
  • Hrano kuhajte doma — vnaprej pripravljena hrana, vključno z zmrznjeno, je večinoma pakirana v plastično embalažo.
  • Uporabljajte plenice iz blaga (za izdelavo plenic za enkratno uporabo porabimo ogromno plastike in dreves, poleg tega ocenjujejo, da se plastične plenice razgrajujejo približno 450 let).
  • Reciklirajte plastiko.
  • Če opazite smeti, ki ležijo naokoli, jih poberite in odvrzite v kanto za smeti.

S tem, ko onesnažujemo naš planet, onesnažujemo tudi sebe.

K. J.