Dan, ko smo rekli ne Jugoslaviji in socializmu

Slovenija praznuje.

Danes praznujemo dan samostojnosti in enotnosti kot spomin na 26. december 1990, ko je Slovenija razglasila izide plebiscita, na katerem se je tri dni prej skoraj 90 odstotkov vseh Slovencev z volilno pravico odločilo, da ne želi več živeti v Jugoslaviji in socializmu, temveč samostojni Sloveniji in tržnem gospodarstvu.

Za plebiscit si je najbolj prizadeval Demos, v katerem so bile združene takratne na novo nastale stranke, ki so predstavljale alternativo Zvezi komunistov Slovenije, katere zadnji predsednik je bil Milan Kučan.

Slednje so bile mnenja, da je treba plebiscit izvesti čim prej, medtem ko so takratni komunisti, ki pa so na volitvah leta 1990 padli v opoziciji, zavlačevali. Za sam plebiscit so želeli tudi določiti pogoje, s katerimi bi zaostrili pogoje, da bi se ta štel kot uspešen, a pri tem niso bili uspešni. Poleg tega se je izkazalo, da še tako zaostreni pogoji uspeha plebiscita ne bi mogli preprečiti. Na njem se je namreč za osamosvojitev izreklo 95 odstotkov (ali 88,5 odstotka vseh) volilnih upravičencev, kar je bil rezultat, ki ga ni pričakoval skoraj nihče. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov.

Predsednik Demosa Jože Pučnik je takrat izrekel znameniti stavek, da Jugoslavije ni več in da gre zdaj za Slovenijo.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan.

Osrednja državna proslava v počastitev dneva samostojnosti in enotnosti je potekala v ponedeljek, govornik je bil predsednik republike Borut Pahor. Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je praznik zaznamovalo teden prej. Osrednji govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, ki je plebiscitarno odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji označil kot vrhunec v zgodovini slovenskega naroda. “Še danes je jasno, da je ravno plebiscitni rezultat in tako velika enotnost slovenskega naroda kljub razdeljeni slovenski politiki, ki je bila približno tako razdeljena kot danes, omogočil, da smo se z veliko mero enotnosti ubranili ob napadu jugoslovanske armade in dosegli mednarodno priznanje,” je poudaril Janša.

Ob tem je dodal, da se med Slovenci danes velikokrat postavlja vprašanje, ali so se plebiscitne sanje iz mrzlih decembrskih dni leta 1990 uresničile ali ne in ali je to, kar danes imamo, res tisto, za kar smo takrat glasovali. V veliko primerih je po njegovem odgovor ne, smo pa zagotovo glasovali za državo, ki bo sama odločala o sebi in se bo prostovoljno povezala v širše povezave kot sta EU in Nato.

M. P.