Bo moral Masleša verodostojnost diplome dokazovati kriminalistom?

V zvezi z izobrazbo Masleše je še vedno skoraj več vprašanj kot odgovorov.

Predstavnika civilne družbe Vili Kovačič in Mitja Lomovšek sta na tožilstvo vložila kazensko ovadbo zoper nekdanjega predsednika vrhovnega sodišča in zdajšnjega sodnika na omenjenem sodišču Branka Maslešo. Očitata mu storitev več kaznivih dejanj, med drugim ponarejanje uradnih listin in overitev lažne listine ter zlorabo uradnega položaja.

 

Kot je znano, je pred nekaj tedni portal Prava.si podvomil v izobrazbo vrhovnega sodnika Masleše in slednjega skupaj s portalom Siol.net pozval, naj javnosti predstavi diplomo, ki naj bi jo leta 1975 opravil na pravni fakulteti v Sarajevu, ter pravosodni izpit. Na vrhovnem sodišču se na pozive obeh omenjenih medijev dolgo časa skorajda niso odzivali, nato pa le objavili Masleševo diplomo, a brez potrebnih žigov in podpisov. Ker so nekateri mediji še naprej vztrajali, naj Masleša zadevo pojasni, je moral vmes poseči Sodni svet, ki je Maslešo pozval, naj predstavi celovite podatke o svoji izobrazbi, med drugim, zakaj je pravosodni izpit opravljal eno leto prej, kot bi ga smel po takratni zakonodaji. Po pozivu Sodnega sveta je Masleša nekatere dokumente predstavil izključno televiziji POP TV, pa tudi potem je v javnosti dvom ostal.

 

Med drugim namreč še vedno ostaja neodgovorjeno, zakaj so se v javnosti pojavile kar tri verzije Masleševe diplome (eno je novinarjem posredovala še fakulteta sama, a tudi ta ni imela potrebnih žigov), zakaj žigi in podpisi na diplomi, ki jo je pokazal novinarjem POP TV, delujejo nenavadno sveži in kako so mu lahko v Sloveniji priznali pravosodni izpit, ki ga je opravljal v Sarajevu. Takratna zakonodaja naj bi namreč zahtevala, da je pravosodni izpit opravljen v republiki, kjer sodnik sodi. Vse to so vprašanja, na katera bodo morali, če ovadbe ne bodo zavrgli, odgovoriti na tožilstvu in policiji.

A. M.