V Levici so se ustrašili lastne zahteve za referendum

Predsednik vlade Janez Janša.

Iz stranke Levica so sporočili, da umikajo zahtevo za sklic posvetovalnega referenduma o noveli zakona o dohodnini, po kateri se bodo obdavčitve plač v prihodnjih petih letih postopoma zniževale na način, da bodo zaposleni letno dodatno dobili znesek v skupni višini ene plače.

 

Kot so navedli v stranki, zahtevo umikajo, ker politični desnici nočejo “dati veselja, da si bo na tem gradila kampanjo”. A neuradno je slišati, da so v stranki spoznali, da referenduma ne morejo dobiti in da bi jim na prihajajočih volitvah kvečjemu škodil.

Premier Janez Janša je namreč Levico presenetil z napovedjo, da nima nič proti, da se referendum izpelje, a le, če bo na isti dan, kot bodo državnozborske volitve, to je konec aprila. Pozneje se je Janša še nekoliko popravil in dodal, da nima tudi nič proti temu, da je referendum teden ali dva prej, a da bo morala Levica v tem primeru javnosti pojasniti, zakaj zapravljati dodatne štiri milijone, če pa lahko referendum izvedejo skupaj z volitvami.

Po umiku predloga v Levici sicer napovedujejo, da bodo v primeru zanje ugodnega razpleta volitev omenjeni zakon odpravili, kar pa nekateri ocenjujejo kot še en zdrs Levice pred volitvami.

Le kdo bi namreč volil stranko, ki napoveduje, da bo razveljavila zakonodajo, ki bo omogočila zvišanje plač?

A. M.