40.000 ljudi na protestu v Ljubljani zahtevalo odstop Goloba

Na vseslovenskem protestu upokojencev v Ljubljani se je včeraj po ocenah organizatorjev zbralo več kot 40.000 ljudi. Zahtevali so višje pokojnine, svoje zahteve pa so od zadnjega shoda pred mesecem dni razširili še na zahtevo po odstopu predsednika vlade Roberta Goloba in razpisu novih volitev.

Menijo namreč, da ni sposoben voditi vlade in da država pod njegovim vodstvom drvi v propad.

Predsednik Inštituta 1. oktober Pavel Rupar je na shodu pozdravil vse, ki so “obljub, govoričenja in posmehovanja vladajoče klike siti že po 10 mesecih njihovega vladanja”. Vlado in Goloba je pozval k odstopu, ker “dejstva kažejo, da z veliko hitrostjo drvimo v bankrot države”. Pozval je, naj vlada denar poišče pri svojih milijonih, reveže pa naj pusti, saj dodatnih bremen ne bodo niti prenesli niti dovolili.

Po njegovih besedah bi višje pokojnine prinesel tudi nadzor nad blagajno Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). “Revizija bi odkrila nič koliko nesmiselno porabljenega denarja, ki bi ga sicer lahko dobili upokojenci,” je dejal in zahteval, naj računsko sodišče izvede takojšnjo revizijo zavoda.

Protestniki so se tokrat tudi sprehodili po ljubljanskih ulicah in ob spremljavi harmonike kričali “Vlada dol” in “Hočemo penzije”.

Rupar je razočaran tudi nad predsednico republike Natašo Pirc Musar, saj se ni odzvala na pismo, v katerem so jo pozvali, naj se zavzame za ljudsko iniciativo upokojencev. Pirc Musarjevi je sporočil, da protestniki niso pod vplivom nobene stranke, da zavračajo delitev na leve in desne ter da jih družijo le “stiska in borba in ponosno slovensko srce”.

Organizatorji so na shod povabili tudi Goloba, Pirc Musarjevo, predsednico državnega zbora Urško Klakočar Zupančič in koordinatorja Levice Luko Mesca. Nihče se povabilu ni odzval. “Novega” ministra za zdravstvo Jaše Jenulla in Nike Kovač pa niso povabili, Rupar je poudaril, da “zaradi njegove varnosti”.

A. M.