Projekt Modra frankinja – žametno vino Posavja že več kot desetletje uspešno povezuje
vinarje, gostince, obrtnike in turistične ponudnike iz celotnega Posavja, z jasnim ciljem:
postaviti modro frankinjo kot prepoznavno vinsko in kulinarično zgodbo regije – tako doma
kot v tujini.
Eden ključnih nosilcev tega projekta je Festival modre frankinje, ki letos praznuje že 15.
obletnico. Osrednji festivalski dogodek bo potekal 7. junija 2025 na novi lokaciji – parkirišču
pri Bazenu Sevnica. Premik iz tradicionalnega grajskega okolja bližje mestnemu jedru
simbolno utrjuje poslanstvo festivala: še tesneje povezati lokalno skupnost in vinsko tradicijo s
sodobnim utripom mesta. Kljub novi lokaciji festival ostaja vsebinsko zvest svojemu
poslanstvu – promociji avtohtone sorte modre frankinje, krepitvi gastronomskih vezi in
povezovanju stroke, lokalne dediščine ter ljudi.
Festival modre frankinje ni le praznik vina – je praznik ljudi, ki z znanjem, predanostjo in
ljubeznijo do zemlje ustvarjajo nekaj resnično posebnega. Njegov učinek ni omejen na dan
dogodka – čuti se skozi vse leto, v razvoju turizma, prepoznavnosti destinacije in v povezovanju
ponudnikov.
Pomemben strokovni temelj festivala predstavlja tudi letos organizirano ocenjevanje modre
frankinje, ki poteka kot osrednji strokovni dogodek festivala. Vzorce vin je ocenjevala
vrhunska strokovna komisija v treh kategorijah:
• Redna trgatev mladih modrih frankinj (letnik 2024)
• Redne trgatve ostalih letnikov modre frankinje
• Roséji, penine in posebna vina iz modre frankinje
Komisijo so sestavljali ugledni domači in mednarodni strokovnjaki, med njimi Guillaume
Antalick (predsednik komisije), François Botton (Domaine Slapšak), Ksenia Caron
(Weinakademiker), Jure Grubar, Gregor Kren, Nicolas Neve, Grega Repovž, Miralem
Junuzović, Matej Lavrenčič in Ožbej Peterle.
Letošnje ocenjevanje je postreglo z zanimivimi uvidi in usmeritvami, kljub nekoliko manjši
udeležbi, kar organizatorji razumejo kot spodbudo za nadaljnji razvoj – za dodatno motivacijo
pridelovalcev, večjo vključenost mladih vinarjev ter nadgradnjo strokovne promocije te
edinstvene, slovenske avtohtone sorte.
Ocenjevanje ni le tekmovanje – je strokovno ogledalo kakovosti, priložnost za učenje in osnova
za rast. Pomaga nam razumeti, kje smo danes in kam želimo peljati zgodbo modre frankinje
jutri.
Zmagovalci v posameznih kategorijah bodo razglašeni na osrednjem odru festivala, 7. junija
2025.
V letošnjem letu se festival povezuje še z enim pomembnim dogodkom – 29. Finalom
slovenskih salamiad, ki v Sevnici poteka že drugič. Povezava med vinom in suhomesnatimi
izdelki ni naključna, ampak naravna sinergija lokalne kulinarične identitete.
Vino in salama gresta z rok v roki, kot simbola kulinarične pokrajine, ki ju ne smemo le
ohranjati, temveč aktivno razvijati kot prepoznavna in tržno zanimiva produkta.
Oba dogodka sta dokaz, da Sevnica zna povezovati – okuse, ljudi in zgodbe – ter graditi svojo
prihodnost na trajnih temeljih kakovosti, sodelovanja in avtentičnosti.
Festival modre frankinje in finale slovenskih salamiad tako ostajata pomembna nosilca razvoja
blagovne znamke Modra frankinja in prepoznavnosti Sevnice in regije Posavje, kot
kulinarične ter vinske destinacije. V ospredju ostaja človek – domačin, pridelovalec,
obiskovalec – in zgodba, ki jo skupaj ustvarjamo.
Vir: KŠTM Sevnica