Zaradi goljufije in ponarejanja listin ovaden 49-letnik iz Posavja

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper 49 letnega osumljenca z območja Posavja in njegovo družbo zaradi utemeljenega suma storitve treh kaznivih dejanj Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1 in kaznivo dejanje Poslovna goljufija po 228. členu KZ-1.

Med kriminalistično preiskavo so ugotovili, da je osumljenec izdelal lažne račune, ki jih je naslovil na poslovnega partnerja iz tujine, s katerimi mu je zračunal storitve, ki niso nastale. Lažne račune v skupnem znesku okoli 400.000 evrov je nato kot prave predložil oškodovani slovenski banki v postopku odkupa terjatev ter jih s tem preslepil, da bo obveznost iz naslova odkupa terjatev v celoti poravnana oziroma jim je prikrival, da obveznost ne bo mogla biti izpolnjena.

Banka je nato v postopku odkupa terjatev osumljencu izplačala znesek. Z dejanjem je banki povzročil veliko premoženjsko škodo v višini več kot 380.000 evrov. V predkazenskem postopku so bila na podlagi odredbe sodišča opravljena nujna preiskovalna dejanja za zavarovanje dokazov.

Predkazenski postopek usmerja Okrožno državno tožilstvo v Krškem. Za kaznivo dejanje Ponareditev ali uničenje poslovnih listin po 235. členu KZ-1 je predpisana kazen zapora do dveh let, za kaznivo dejanje Poslovna goljufija po 228. členu KZ-1, zaradi katere je nastala velika premoženjska škoda, pa je predpisana kazen zapora od enega do deset let.

Vir: PU Novo mesto