Pred 28 leti smo dobili lastno državo

Slovenija praznuje.

Na današnji dan pred 28 leti se je Slovenija dokončno odcepila od nekdanje nedemokratične SFRJ in postala samostojna država. Takrat je namreč slovenska skupščina sprejela Temeljno ustavno listino o samostojni in neodvisni Republiki Sloveniji. Hkrati je sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine in Deklaracijo o neodvisnosti. Sledila je večerna slovesna razglasitev samostojnosti na Trgu republike v Ljubljani.

A veselje ni trajalo dolgo. Takratne oblasti v Beogradu, predvsem vrh Jugoslovanske ljudske armade (JLA) se z osamosvojitvijo ni strinjal, pomisleke so imeli tudi nekateri vidni slovenski komunisti, zato je JLA že naslednji dan napadla Slovenijo.

Sledila je desetdnevna vojna, ki je na slovenski strani terjala 19 žrtev. Kljub temu je takratni Teritorialni obrambi in Policiji, ki sta ju vodila ministra Janez Janša in Igor Bavčar, iz vojne uspelo iziti kot zmagovalki.

Prvi spopadi med JLA ter slovensko Teritorialno obrambo in Policijo so se začeli 27. junija pri Metliki, končali pa 3. julija 1991, ko se je poražena jugoslovanska vojska začela umikati nazaj v vojašnice. Da bi prišlo do dokončnega premirja, so se 7. julija na Brionih sestale delegacije EU, Slovenije, Hrvaške in SFRJ. Pogajalci so sprejeli Brionsko deklaracijo, s katero so bile ustavljene sovražnosti na ozemlju Slovenije, slovenska stran pa se je obvezala, da bo za tri mesece zamrznila osamosvojitvene procese. A so se osamosvojitveni procesi še pospešili. Tako je počasi tudi jugoslovansko vodstvo spoznalo, da procesov osamosvojitve ne bo moglo ustaviti, zato je 18. julija sprejelo odločitev, da se JLA v treh mesecih umakne iz Slovenije.

Zadnji vojak JLA je Slovenijo zapustil v noči na 26. oktober 1991.

Vrhunec prireditev v čast današnjemu prazniku je bila sinočnja osrednja državna proslava, ki je potekala na ljubljanskem Kongresnem trgu. Zbrane je nagovoril predsednik republike Borut Pahor, pred proslavo pa se je na slavnostni seji sestal državni zbor. Med drugim je dejal, da je ustanovitev samostojne in neodvisne države pred 28 leti najveličastnejši mejnik v naši narodovi zgodovini.

“S samostojno državo smo enakopraven del svetovne ureditve. Republika Slovenija je suverena članica mednarodne skupnosti. Mi smo dejavnik navznoter in navzven,” je dejal predsednik države.

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO), ki ga vodi Aleš Hojs, je dan državnosti obeležilo 14. junija v Pivki. Slovensko kulturno umetniško društvo Mati Domovina pa je v sodelovanju z Občino Kočevje, Društvom MORiS Kočevska Reka in VSO sinoči v Kočevju priredilo Festival slovenske domoljubne pesmi Mati domovina.

Ena najbolj znanih slik predaje JLA (vir: RTVSLO)

M. P.