Brežice: Projekt Sopotniki vabi k sodelovanju

Foto: Spletna stran sopotniki.org

O projektu Sopotniki smo poročali že včeraj v prispevku S prostovoljstvom prepričujejo izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev. V sevniški občini storitve programa Sopotniki redno uporablja že blizu 90 občanov, v izvajanje pa je vključenih več prostovoljcev.

Kot zanimivost naj omenimo, da je bilo v letu 2016v Sloveniji največ prostovoljskih ur na prostovoljca opravljenih ravno v Posavju. Več o prostovoljstvu v Sloveniji si lahko preberete tukaj.

Tokrat pa projekt Sopotniki vabi prostovoljce tudi v občini Brežice. Sopotniki k sodelovanju vabijo mlade, študente, iskalce zaposlitve, mlajše upokojence. V bistvu vse tiste, ki lahko organizirajo svoj čas tako, da lahko prispevajo k skupnemu dobremu v širši lokalni skupnosti, in jim je vožnja ter delo s starejšimi v veselje.

 Kaj je projekt Sopotniki?

Projekt sopotnik je nastal kot odziv na potrebe družbe. Starostnikov je vse več in le ti velikokrat živijo v odročnih krajih, brez prometnih povezav in velikokrat v osamljenosti. Tako je nastal projekt Sopotniki, katerega namen je pomagati starostnikom pri vključevanju v aktivno družbeno življenje. Z medgeneracijskim sodelovanjem želijo preprečiti ali prekiniti izoliranost in osamljenost starejših prebivalcev iz predvsem manjših, odročnejših krajev, ki zaradi oddaljenosti, odsotnosti avta ali slabih prometnih povezav skoraj ne zapuščajo doma.

Projekt izvaja zavod Sopotniki, zavod za medgeneracijsko solidarnost, ki bo svojo pozitivno prakso, ob podpori  Občine Brežice in v sodelovanju z Zavodom za podjetništvo, turizem in mladino Brežice, prenesel v letu 2018 tudi na območje občine Brežice.

Z brezplačnimi prevozi starostnikom omogočajo, da se lahko udeležujejo kulturnih dogodkov, obiskujejo svoje prijatelje, gredo k zdravniku, v trgovino ipd.

“Naša želja je, da bi starejši občani koristili našo storitev prevoza ne samo k zdravniku ali v trgovino, ampak da bi se z nami zapeljali tudi na lepše – na kulturne prireditve v Kosovelov dom. Menimo, da so starejši zaklad življenjskih izkušenj in želimo si, da bi jim omogočili socialno vključenost in druženje izven štirih sten doma.” (Zavod Sopotniki)

»Tako lahko ne le samostojno in brez skrbi opravijo nujna opravila, temveč tudi spletajo nova poznanstva in prijateljstva ter ohranjajo družabne stike s širšo okolico, ki jim je sicer brez avta predaleč in s tem nedosegljiva. Z nami se lahko zapeljejo po opravkih, na obisk, kulturno prireditev ali zgolj na izlet.«, so zapisali o projektu Sopotniki.

Osnovna načela Sopotnikov:
  • “starostnikom nudimo brezplačne prevoze do želene lokacije in nazaj v namenskem osebnem vozilu
  • starostnike spodbujamo k aktivnosti – zakaj bi čakali na pomoč drugih, če se po opravkih lahko odpravijo sami
  • sodelujemo – poleg prevoza starostnikom nudimo tudi druženje ob vožnji in pomoč pri opravkih (pomoč pri prenašanju težjih stvari, spremstvo)
  • povezujemo – ljudem, ki živijo izven mestnih središč in večjih krajev, omogočamo obisk kulturnih prireditev, razstav, prijateljev v mestu, tako da zaradi lokacije bivanja niso izključeni iz kulturnega dogajanja in družabnega življenja
  • spreminjamo stanje, kjer pomoč starejšim zagotavljajo samo družinski člani – krepimo medsebojno povezovanje, zaupanje in sodelovanje.”

Ali imaš tudi ti čas in željo pomagati? – Postani Sopotnik!

Za območje občine Brežice iščejo prostovoljce, ki se jim želijo pridružiti. Če si med njimi tudi ti. Sporoči jim tako, da vneseš svoje podatke: http://www.sopotniki.org/prijava.php.

N. N.