Tudi v krški občini novi defibrilatorji, ki rešujejo življenja

Ob Evropskem dnevu oživljanja, 16. oktobru, ki letos poteka pod geslom »Vsakdo lahko reši življenje«, je podžupanja občine Krško Ana Somrak včeraj na Zdolah predsednikom štirih krajevnih skupnosti predala avtomatske defibrilatorje, ki bodo na Zdolah, Velikem Trnu, Rožnem in v Podbočju javno dostopni 24 ur na dan, še enega je prispevala družba Kostak. Tako bo na območju občine Krško po zbranih podatkih skupno na voljo 12 avtomatskih defibrilatorjev, ki bodo dostopni 24 ur na dan.

Občina Krško je nabavila štiri nove defibrilatorje, in sicer za krajevne skupnosti:

  • Zdole, (lokacija: gasilski dom),
  • Veliki Trn (lokacija: pri večnamenskem domu),
  • Podbočje (lokacija: pri kulturnem domu) in
  • Rožno –Presladol (lokacija: vhod v gasilski dom).

Še enega pa je KS Podbočje  podaril predsednik uprave družbe Kostak Miljenko Muha (lokacija: Brezje 6, pri Milanu Pircu).

Tri defibrilatorje je Občina Krško nabavila v sodelovanju z Ministrstvom za zdravje, enega iz sredstev, namenjenih zaščiti in reševanju, enega pa je prispevalo podjetje Kostak Krško.

Reševalca Zdravstvenega doma Krško Andreja Kerin in Simon Krnc sta na dogodku predstavila način uporabe defibrilatorja, za ostale krajevne skupnosti pa se bodo delavnice o uporabi izvajale vse do konca leta. K sodelovanju pa vabijo tudi vse zainteresirane za pridobivanje znanja o temeljnih postopkih oživljanja, ki jih morajo imeti prvi posredovalci. Le-ti bodo po besedah direktorice ZD Krško Tatjane  Fabjančič Pavlič po opravljenem usposabljanju prva vez med bolnikom in reševalno službo na terenu.

O načinu uporabe defibrilatorja, kje v Posavju se nahajajo in zgodbo o tem, kako je že s pomočjo defibrilatorja bilo rešeno življenje si lahko preberete tukaj.

Dogodek sta popestrili učenki Glasbene šole Krško, povezovala pa ga je Katarina Prelesnik.

Foto: Občina Krško

N. N.