Kaj je defibrilator in kje v Posavju so nameščeni?

AED (foto: Občina Brežice)

Kaj je avtomatski defibrilator?

Avtomatski eksterni defibrilator (AED) je prenosna elektronska naprava, ki je sposobna zaznati zastoj srca pri človeku. S pomočjo električnega sunka pa lahko srce ponovno požene in s tem reši življenje.

Sestavljen je iz ohišja z baterijo, iz katerega izhajata dve nalepki – elektrodi. Odvisno od modela lahko na ohišju najdemo največ 2 gumba (za vklop in proženje električnega sunka), zvočnik (preko katerega nam aparat daje glasovna navodila v slovenskem jeziku) ter pri nekaterih ekran, kjer se navodila tudi izpišejo.

Sam po sebi pa aparat seveda ne rešuje življenj, je pa izredno dobrodošel dodatek pri oživljanju s pritiski na prsni koš (masažo srca) in umetnim dihanjem. Z oživljanjem z uporabo AED lahko narediš toliko kot celotna reševalna ekipa, ki prispe kasneje in rešiš življenje.

Kako se uporablja?

Defibrilator s pomočjo električnega sunka lahko ponovno požene srce in s tem tudi reši življenje. Pri človeku, ki se je zgrudil na tla, najprej preverimo, če diha, in sicer tako, da k obrazu bolnika prislonimo uho in lice, da slišimo, čutimo, z očmi pa gledamo, če se prsni koš dviga. Če bolnik diha, ga damo v položaj za nezavestnega, če ne diha, takoj pokličemo pomoč na 112 in povemo:

  • kdo kliče,
  • kaj se je zgodilo,
  • kje se je zgodilo,
  • kdaj se je zgodilo,
  • koliko je poškodovanih,
  • kakšno pomoč potrebujemo.

Takoj ko smo ugotovili, da oboleli ne diha, in smo poklicali pomoč, pričnemo s temeljnimi postopki oživljanja: 30 masaž : 2 vpiha. Zelo priporočljiva je uporaba avtomatskega zunanjega defibrilatorja.

Več o njegovi uporabi lahko izveste http://www.aed-baza.si/kako-aed-uporabim

Lokacije

V občini Kršk najdete lokacije  na spletni strani Občine.

Za celotno Slovenijo pa je seznam tukaj.

Defibrilator tudi na OŠ Cerklje ob Krki

Župan občine Brežice Ivan Molan je ob svetovnem dnevu srca dnevu  izročil avtomatski defibrilator (AED) pomočnici ravnateljice OŠ Cerklje ob Krki Andreji Urbanč. Ta je sedaj nameščen v posebni omarici na vhodu v obnovljeno stavbo stare šole, so sporočili z Občine Brežice.

Foto: Občina Brežice

Po besedah župana Ivana Molana Občina Brežice iz proračuna preko javnih razpisov sofinancira tudi delovanje društev s področja zdravja in preventive. Društva se pri svojem delovanju povezujejo tako s Splošno bolnišnico Brežice kot z Zdravstvenim domom Brežice

Občina v sodelovanju s civilno zaščito namešča tudi avtomatske defibrilatorje – defibrilator v cerkljanski šoli je tako peti po vrsti, civilna zaščita pa po krajevnih skupnostih in osnovnih šolah izvaja tudi tečaje uporabe defibrilatorja pri oživljanju, kadar pride do zastoja srca.

Zgodba: Defibrilator v Posavju že rešil življenje

Tujec jena mejnem prehodu Obrežje med pogovorom s policistom nenadoma izgubil zavest in se zgrudil. Policist je takoj preveril utrip moškega, vendar utripa ni zaznal. Pričel je z nudenjem prve pomoči in temeljnim postopkom oživljanja. Drugi policist je poklical na številko 112 in stekel po avtomatski defribrilator. Pričela sta z uporabo defibrilatorja in postopkom oživljanja. Moški je kasneje prišel k zavesti, takrat pa je na kraj že prispela reševalna ekipa in ga odpeljala v brežiško bolnišnico, od tam pa v ljubljanski klinični center.

N. N.