sobota, 17 aprila, 2021
Doma Moje Posavje Tomaž Lisec: Posavci si zaslužimo svojo pokrajino

Tomaž Lisec: Posavci si zaslužimo svojo pokrajino

Zjutraj smo objavili prispevek o predlogu razdelitve Slovenije na pokrajine. Po tem predlogu bi bila Slovenija razdeljena na 11 pokrajin, med katerimi pa ne bi bilo Posavja. To naj bi bilo del Dolenjske pokrajine.

Zdaj pa smo pridobili mnenje posavskega poslanca Tomaža Lisca o tem novem predlogu slovenskih pripravljalcev.

Poslanec Tomaž Lisec pravi: “Na žalost je predlog o ustanovitvi pokrajin (vključeval je tudi Posavje) na referendumu junija 2008 padel. Ker so se​ ljudje premalo zavedali, kaj jim lahko pokrajina pozitivnega na mnogih segmentih prinese. Ne gre za deljenje stolčkov, ampak za pomembne razvojne možnosti. Oziroma za decentralizacijo (odločanja).
Poznam zadnji poskus, ki zveni bolj kot slab politični poskus peščice ljudi, ki nimajo niti veliko geografskih in zgodovinskih znanj, kaj šele poznavanja ostalih področij (infrastruktura, gospodarstvo, zdravstvo …). Tudi ideja o različnih lokacijah sedežev pokrajin, pokrajinskih svetov in sedeži svetov občin v različnih krajih je le zvit poskus zadovoljiti čim več občin.
Poskus v letu 2008 je bil veliko bolj resen in domišljen. In za razliko od sedaj prevelike Dolenjske je vseboval tudi pokrajino Posavje. Ki sploh ne bi bila najmanjša pokrajina. In posavska politika, gospodarstvo in ostali subjekti ne smemo dopustiti, da nekdo podre to, kar se je dolgo gradilo kljub nasprotovanju centralne oblasti.

Poleg ostalih vsebinskih pomanjkljivosti ima osnutek pokrajinske zakonodajo ključno pomanjkljivost – izbris pokrajine Posavje. Posavci si zaslužimo svojo pokrajino. O tem sem obvestil tudi predsednika Državnega sveta kot pobudnika ustanovitve pokrajin.”

M. P.