Prva okužba v Krškem uvožena iz Srbije ali BiH

Potem, ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje v torek pri testiranju potrdil prvo okužbo z novim koronavirusom v Občini Krško, je ta vse občane pozvala, naj upoštevajo vsa navodila in priporočila za preprečevanje okužbe.

Prva okužba v Krškem je bila sicer uvožena bodisi iz Srbije, bodisi iz Bosne in Hercegovine (BiH).

Tako na občini pozivajo k spoštovanju navodil glede higiene rok, razkuževanja in uporabe zaščitnih sredstev. Naj spomnimo, da so maske v zaprtih javnih prostorih še vedno obvezne. Občani naj bodo tudi pozorni na morebitne znake okužbe, pozivajo na občini.

Slovenija je včeraj poleg okužbe v Krškem zabeležila še dve okužbi v drugih krajih – v Piranu in Postojni. Vodja strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje prof. dr. Bojana Beović je včeraj povedala, da so bili vsi primeri uvoženi. “V zadnjem mesecu praktično nismo imeli okužbe, ki bi se kar pojavila v Sloveniji. Torej, da bi imeli neprepoznani žep v državi,” je dejala in opozorila predvsem posameznike, ki se vračajo iz drugih držav, za katere sicer ni več odrejena 14-dnevna karantena. Zadnje uvožene okužbe tako prihajajo iz nekdanje skupne države – Srbije, Bosne in Hercegovine.

“Ljudje moramo biti res, res pozorni, da v primeru, če potujemo iz Slovenije ali pa smo v stiku s kakšnim obolelim oziroma zbolimo, ko se vrnejo, nemudoma poiščemo zdravniško pomoč in gremo na odvzem brisa,” je opozorila ob odpiranju številnih meja po Evropi.

M. P.