Prevara, ki je skoraj uspela dvema Hrvatoma – od kraje identitete do oškodovanja podjetij

Okrožno sodišče v Krškem

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so na Okrožno državno tožilstvo v Krškem podali kazensko ovadbo zoper dva državljana Hrvaške zaradi suma storitve več kaznivih dejanj Zlorabe osebnih podatkov po 4. odstavku 143. člena KZ-1 in poskusa storitve več kaznivih dejanj Ponarejanja in uporabe ponarejenih vrednotnic ali vrednostnih papirjev II. odstavku 244. člena Kazenskega zakonika.

Med preiskavo so ugotovili, da sta osumljenca prevzela identiteto oškodovanega slovenskega državljana z namenom pridobitve premoženjske koristi, z njegovimi osebnimi podatki oziroma njegovo ponarejeno osebno izkaznico pa odprla transakcijski račun v Litvi. V nadaljevanju sta osumljenca ponaredila večje število menic osmih slovenskih gospodarskih družb v skupni vrednosti več kot 1,7 milijona evrov in jih po pošti poslali osmim slovenskim bankam.

Osumljenca sta kot pošiljatelja in meničnega upnika navedla oškodovanega slovenskega državljana. V kolikor bi prišlo do unovčitve poslanih menic, bi bil denar nakazan na transakcijski račun v Litvi, osumljeni pa bi s storitvijo kaznivih dejanj pridobili veliko protipravno premoženjsko korist.

Vir: PU Novo mesto