Petan o davkih nekaj govori, drugo pa dela

Bojan Petan (vir: družbena omrežja)

Po oškodovanju državnega premoženja v procesu lastninjenja podjetij v domeni in lasti posavskega tajkuna Bojana Petana za najmanj 100 milijonov evrov, po nekaterih ocenah celo do 150 milijonov evrov v škodo davkoplačevalcev (vir), zadnje analize kažejo tudi na oškodovanja zaradi neplačanih davkov.

Terme Čatež v lasti Bojana Petana stagnirajo, podjetje je prezadolženo, analize kažejo, da v preteklosti vsaj eno od Petanovih podjetij ni plačalo davka od dohodka pravnih oseb v znesku več kot 3 milijone evrov.

Tajkun Bojan Petan je v pogovoru z Andrejem Vizjakom, nekdanjim ministrom za gospodarstvo, zatrjeval, da plačuje vse davke, ker “davke je treba plačati”, menda, da plačuje še več kot je potrebno.

Neplačanih vsaj 3 milijone evrov davkov

V četrtkovi tiskani Demokraciji pa so na podlagi javno dostopnih podatkov dokazali, da v primeru družbe Marina Portorož Petan davkov leta 2008 ni plačal. Šlo je za najmanj 3 milijone evrov davka od kapitalskega dobička od prodaje delnice družbe Terme Čatež. Ali je podobno taktiko ubral tudi v Turističnem podjetju Portorož, niso mogli preveriti, saj podatki o poslovanju tega podjetja javno niso dostopni.

V obeh primerih je šlo za barantanje z delnicami družbe Terme Čatež, umik delnic odvisnih družb je Terme Čatež finančno močno in usodno izčrpalo. In prav to je nameraval Vizjak preprečiti. Drugače kot s pogovorom to takrat ni bilo možno.

Petan ni govoril resnice

Iz 14 let starih pogovorov med Andrejem Vizjakom, kot takratnim ministrom za gospodarstvo, in tajkunom Bojanom Petanom, ki so bili  8. novembra 2021 objavljeni v oddaji 24ur Zvečer na POP TV, pa izhaja tudi pogovor o davkih.

Petan je v pogovoru dejal: “Jz davke plačujem več, kot je treba, zato da me nikol neute mogl jebat na tem. Davke je treba državi plačat, prou? Bog pomagaj.”

Vizjak Petanu ni nikoli zaupal

Andrej Vizjak je v pogovoru za Planet TV povedal, da Bojanu Petanu ni nikoli zaupal, saj ga pozna od mladih nog. Dejal je, da je Petan za seboj vedno puščal razlomljene odnose.

“Pred 14 leti sem želel preprečiti škodljive namere Bojana Petana, ki sem jih zaznal. Z denarjem Term Čatež je hotel to družbo spraviti na kolena, jo prevzeti. Ta družba danes stagnira in je prezadolžena,” je še povedal Vizjak.

Posnetek oddaje 24UR Zvečer (POP TV) z dne 3. novembra 2021 tako potrjuje takratno zavzemanje ministra Vizjaka, da ne pride do škodljivega prevzema Term Čatež s strani mreže podjetij pod Petanovim nadzorom. Škoda je velika, Petan je bil vsa leta pokrit z “globoko državo”, za svoja dejanja doslej (še) ni odgovarjal.

V. S.