Nataša Sukič (Levica) predlog zakona za reševanje romske problematike označila za rasističen

Včeraj je v DZ potekala seja odbora za delo, o kateri smo že poročali, in seja Odbora za infrastrukturo, na katerih so poslanke in poslanci glasovali o predlogih za urejanje razmer otrok iz težavnih socialnih okolij, s katerimi so župani 11 slovenskih občin med drugim želeli začeti reševati romsko problematiko.

Odbor DZ za infrastrukturo, okolje in prostor je obravnaval predlog zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o voznikih, ki kot pogoj za opravljanje vozniškega izpita določa devetletno obiskovanje osnovne šole in končani (vsaj) 7. razred OŠ.

Župan MO Krško Janez Kerin je prisotnim pojasnil, da se prebivalci jugovzhodnih občin zaradi naraščajoče romske problematike že počutijo ogrožene: “Kot občani smo v podrejenem položaju. Sami zaznavate pojav vaških straž, kar se v Sloveniji ne bi smelo dogajati. Vse to izhaja iz izobraževanja in neukrepanja.” “Pomagajte občanom jugovzhodne Slovenije, da bomo živeli varno,” je pozval člane odbora in pojasnil, da glede romske problematike že 30 let ni bilo storjenega nič efektivnega. Kerin namreč pričakuje, da vladajoči sami pripravijo boljši, a efektiven zakon, če se s trenutnim predlogom spremembe zakona ne strinjajo.

Nataša Sukič (Levica), je predlog zakona županov 11 občin označila za rasističen: “Intenca tega zakona je uperjena proti točno določeni skupini ljudi, Romom. S tem imate župani problem, namesto da bi reševali problem Romov v svoji občini na način, da bi se integrirali, bili vključeni v okolje in da bi otroci z veseljem hodili v šolo, kjer nimajo varnega okolja. Kar predlagate je rasističen predlog, temu se reče rasizem, jaz zagotovo ne bom podpisana pod uzakonjenje rasističnih rešitev!”

Ironično, razprava Nataše Sukič je bila od vseh članov odbora najbolj nestrpna in napadalna zoper prisotne župane, na kar so jo opozorili tudi drugi člani odbora, celo koalicijski kolegi.

Župan Občine Ribnica Samo Pogorelc ni skrival razočaranja nad besedami poslanke Sukičeve: “Skrbi me, da imamo na tako visokih pozicijah takšne odločevalce. Povabil vas bom v Ribnico, da začutite utrip v občini in vidite problematiko.”

Predsednica Odbora za infrastrukturo, okolje in prostor mag. Nataša Avšič Bogovič (PS Svoboda) in poslanka Nataša Sukič (PS Levica). (z leve)
Foto: Matija Sušnik

Predlog spremembe zakona, s katerimi so župani občin Jugovzhodne Slovenije želeli začeti reševati romsko problematiko je bil na koncu zavrnjen, proti je glasovala tudi mag. Nataša Avšič Bogovič, poslanka Gibanja Svoboda, ki sicer prihaja iz Brežic. Kot je dejala omenjena poslanka, se ji zdi predlog zakona zlorabljen, saj imajo ravnatelji OŠ zakonsko podlago, da se ukvarjajo s problematiko (ne)obiskovanja šole, CSD pa lahko kot skrajni ukrep otroka v primeru neobiskovanja tudi odvzame. Vprašala se je tudi, kako bi avtošole preverjale izpolnjevanje takšnega pogoja, torej zaključeno osnovnošolsko izobraževanje.

Očitno je bilo v koaliciji v naprej odločeno, da bo zakon padel. In očitno ima stranka (Gibanje Svoboda) in oblast prednost pred državljani.

Podobno ugotavlja tudi župan MO Novo mesto, mag. Gregor Macedoni, ki se je takole odzval na svojem FB profilu:

Posnetek zaslona (FB)