Kakšni so podatki o brezposelnosti za prvo polletje – brezposelnost upada

pixabay.com

Iz Zavoda za zaposlovanje so nam poslali poročilo z analizo brezposelnosti, ki kaže na to, da brezposelnost upada in se zmanjšuje hitreje kot lani v tem času. Ob koncu junija je bilo registriranih 84.793 brezposelnih oseb, kar je 3,3 % manj kot maja in kar 15 % manj kot pred letom. Število novo prijavljenih pa se je v primerjavi z lanskim prvim polletjem znižalo za 9,1 %, je objavil Zavod RS za zaposlovanje.

V letošnjem prvem polletju je bilo na Zavodu v povprečju prijavljenih 93.967 brezposelnih oseb, kar je 13,5 % manj kot v istem obdobju lani.

Na novo se je junija na Zavod prijavilo 5.025 brezposelnih oseb, kar je za 3,6 % manj kot maja in 11,7 % manj kot junija 2016. Med novo prijavljenimi je bilo največ oseb zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 2.619 oseb. Iskalcev prve zaposlitve se je registriralo 589 in trajno presežnih delavcev ali stečajnikov 863.

Polletno poročilo letošnjega leta kaže, da se je na Zavodu na novo prijavilo 40.219 brezposelnih oseb, kar je 9,1% manj kot lani v tem času. Največ se jih je prijavilo zaradi izgube zaposlitev za določen čas.

Registrirana brezposelnost po območnih službah

Območne službe, ki na letni ravni beležijo največ znižanja števila registriranih brezposelnih.

Največje znižanje števila registriranih brezposelnih oseb je zabeleženo v Novem mestu. OS Sevnica je na četrtem mestu od 12 območnih služb Zavoda za zaposlovanje. Brezposelnost pa se je v primerjavi z lanskim junijem najmanj zmanjšala v OS Ptuj (-8,6 %).

Struktura prijavljenih iskalcev

Največ oseb se je na Zavod prijavilo zaradi izgube zaposlitve za določen čas (23.174). Prijavilo se je še 4.327 iskalcev prve zaposlitve ter 6.683 trajno preseženih delavcev in stečajnikov. V primerjavi z enakim lanskim obdobjem se je na Zavod prijavilo za 13,6 % manj iskalcev prve zaposlitev, za 10,1 % manj trajno presežnih delavcev in stečajnikov ter 9,8 % manj brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas.

Največ brezposlenih oseb je z osnovno šolsko izobrazbo ali manj. Sledijo brezposleni s poklicno izobrazbo, srednjo in terciarno izobrazbo.

Največ brezposlenih oseb je prijavljenih na Zavodu, ki so stari 50 ali več let. Nekoliko manj je tistih, ki so stari od 30 do 39 let. Najmanj je na zavod prijavljenih oseb od 15 do 29 let, saj se v tej starosti nekateri še izobražujejo.

Delodajalci so junija na Zavodu največ prostih mest sporočili za poklicne skupine o katerih smo že pisali v prispevku Kje se bo zaposlovalo v drugi polovici leta 2017 in kateri poklici bodo v prihodnje najbolj iskani?

N. G.