Grad Sevnica vabi na dan odprtih vrat!

(Vir: Grad Sevnica)

Projekt sanacije okolice gradu Sevnica in enajst drugih projektov iz različnih statističnih regij se bodo predstavili na dnevih odprtih vrat EU-projektov z naslovom EU projekt, moj projekt, ki bodo 9. in 10. junija 2017 v vsaki izmed 12 slovenskih statističnih regij. V okviru projekta je bilo v 42 dneh oddanih več kot 63.000 glasov za različne projekte, ki so bili v posameznih regijah podprti s sredstvi Evropskega socialnega sklada, Evropskega sklada za regionalni razvoj ali Kohezijskega sklada (več o projektu smo na portalu Moje Posavje pisali že pretekli mesec v članku EU projekt – sanacija okolice gradu Sevnica).

V okviru projekta sta bila celovito obnovljena grajski park in vrtnarjeva vila, opravljena pa je bila tudi rekonstrukcija sprehajalnih poti. S tem je okolica gradu zažarela v svojem prvotnem stanju. Grad danes privablja številne obiskovalce in ponuja raznolike vsebine.

Mnoge od njih bodo v sodelovanju s KŠTM Sevnica, Občine Sevnica in izvajalcev programa predstavljene ob dnevu odprtih vrat Gradu Sevnica, 10. junija 2017.

Programski del dogodka:

  • Ob 10. uri – Pričetek dogodka s sprejemom obiskovalcev v grajskem parku z nagovorom barona Moscona, župana Občine Sevnica, glasbenim programom Godalnega orkestra Glasbene šole Sevnica in veličastnim plesom graščakov.
  • Ob 10.30 – Spoznajmo grajski park: predstavitev projekta prenove parka v sodelovanju z Zavodom RS za varstvo kulturne dediščine OE Celje, predstavitev botaničnih posebnosti grajske okolice v sodelovanju s Kozjanskim parkom.
  • Ob 11. uri – Ogled grajske vile s predstavitvijo projekta Modra frankinja z »modro« zgodbo o grajskem vinogradu, vinu Grajska kri in grajski vinoteki, vključena bo tudi predstavitev grajske pojedine.
  • Ob 12. uri – Koncert Glasbene šole Sevnica
  • Ob 20. uri – Večerni romantični koncert Alenke Godec.

Dodatni program za najmlajše:

  • Od 10. do 13. ure – Različne tematske delavnice v sodelovanju z Mladinskim centrom Sevnica, lutkovne predstave v sodelovanju z Grajskim lutkovnim gledališčem Sevnica in viteške igre v sodelovanju z Društvom sevniški graščaki.
  • Ob 10.30 – Obisk čarodeja Joleta Coleta
  • Ob 11. uri – Iskanje skritega zaklada
  • Ob 11.30 – Lutkovna predstava Grajskega gledališča Sevnica

Grad bo v času programa odprt za oglede.

Istočasno bo v grajskem parku potekal XVII. Sevniški likovni shod Grad 2017, v sklopu katerega bodo likovni ustvarjalci ustvarjali v idiličnem okolju gradu Sevnica.

Pogostili vas bodo z dobrotami iz izključno domačega okolja. Vstopnine ni.

Vljudno vabljeni!

Naj še omenimo, da bo prav tako na gradu Sevnica dva dni pred že omenjenim dogodkom, torej 8. junija, od 17. do 22. ure, Festival modre Frankinje. Na festivalu boste lahko poskušali najboljše frankinje domačih in tujih pridelovalcev ter uživali v vrhunski kulinariki. Vstopnine ni!

Vir: Grad Sevnica

N. N.