Funkcionarjem 30 % nižje plače, višji dodatki k plačam zaposlenih v kriznih dejavnostih, upokojencem krizni dodatek

Janez Janša, predsednik Vlade RS

Predsednik vlade Janez Janša je sporočil, da je oblikovana Strokovna skupina za pomoč ministrstvom pri oblikovanju prvega zakonskega paketa.

Prioriteta bo hitra finančna pomoč prebivalstvu za preprečitev in blažitev posledic epidemije koronavirusa. Skupino vodi dr. Matej Lahovnik.

Navodila so:

1. Nagrajevanje zaposlenih in aktiviranih v kritičnih dejavnostih (zdravstvo, Civilna zaščita, varnost, kritična infrastruktura …) po odločitvi predstojnikov v času epidemije v razponu med 10 do 200 % dodatka na osnovno plačo.

2. Priporočilo delodajalcem za podoben pristop v svojih podjetjih, še posebej v trgovini z osnovnimi življenjskimi potrebščinami ipd., način in višino povračila plač v podjetjih, ki so morala zaradi epidemije v celoti ali deloma prekiniti poslovanje.

3. Znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 %, za čas epidemije, (velja za vlado, poslance, sodnike in ostale …)

4. Izplačilo kriznega dodatka upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva.

Usmeritve so včeraj ponoči uskladili predsedniki koalicijskih strank, poleg Janeza Janše, predsednika SDS, še Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSi) in Aleksandra Pivec (DeSUS).

M. P.