Brežice: Kaj nam je o mačehovskem odnosu vlade pod vodstvom SMC odgovoril Igor Zorčič?

Brežiški poslanec Igor Zorčič ob predsednikih posameznih političnih strank in ministrov pred nekaj dnevi, v času, ko so korakali na sestanek za usklajevanje državnega proračuna. (vir: 24ur)

V času vlade pod vodstvom Mira Cerarja in SMC, to je v letih od 2015 do 2018, so šestim posavskim občinam odvzeli skoraj 52 milijonov evrov. Za toliko je Posavje danes siromašnejše. Prihodki občin iz državnega proračuna so bili nižji na skoraj vseh postavkah, tako pri dohodnini kot sredstvih za investicije, vključno s sredstvi iz evropskih skladov.

Vlada pod vodstvom SMC je občinam odvzela denar, čeprav v teh letih ni bilo več krize, kot je bila ta v letih 2011 do 2014, ko so občine prejele okoli 52 milijonov evrov več denarja. Za vlado pod vodstvom SMC je tudi značilno, da zadnji dve leti iz evropskih skladov ni črpala nobenega denarja, finančna perspektiva pa se bliža koncu.

Kaj bi lahko v posavskih občinah naredili z denarjem, ki so jim ga odvzeli, pa najbolje pove odgovor brežiškega župana Ivana Molana, kot je odgovor v intervjuju, ki smo ga objavili tukaj ivan-molan-

Ivan Molan je povedal: “S 15 milijoni evrov, ki jih občina (Brežice – op.) v teh letih ni prejela, bi lahko zgradili dve novi šoli, uredili večji del načrtovanih kolesarskih poti, s temi sredstvi bi lahko naredili še več na področju turizma, turistične infrastrukture in vsebinskih projektov ter uresničili več pobud občanov.”

Za koliko so bile posavske občine prikrajšane v letih 2015 do 2018, ko je vlado vodila stranka SMC, katere pomemben člen je tudi Igor Zorčič:

  • Občini Sevnica so odvzeli                                               15,69 milijona evrov
  • Občini Krško so odvzeli                                                   15,48 milijona evrov
  • Občini Brežice so odvzeli                                                15,38 milijona evrov
  • Občini Bistrica ob Sotli so odvzeli                                    2,47 milijona evrov
  • Občini Radeče so odvzeli                                                  2,45 milijona evrov
  • Občini Kostanjevica ob Krki so odvzeli                            0,20 milijona evrov
  •                                                            Skupaj:                 51,67 milijona evrov  

Opomba: Občina Kostanjevica v poročilu ni zajela leta 2011, kar pomeni, da so jim odvzeli še več, kot je navedeno v tabeli.

Namesto opravičila ali vsaj pojasnila občanom diskreditacija in neresnice

Ko smo na našem portalu začeli opozarjati na mačehovski odnos vlade SMC do posavskih občin, se je na različnih družbenih omrežjih začel oglašati posavski poslanec oziroma odposlanec Občine Brežice v državnem zboru, Igor Zorčič (SMC). Objavljenih podatkov ni negiral, začel je obračunavati s portalom, ga diskreditirati in širiti neresnice. Mimogrede, spomnil nas je, da smo na portalu doslej namenjali premalo prostora njegovemu delu. Te napake v prihodnje ne bomo več ponovili.

Zorčič, ki si zdaj želi postati še župan Občine Brežice, je na Facebook profilu Ivana Molana med drugim zapisal, da so vse občine dobile manj denarja. Mi pa objavljamo dokaz, da Zorčičeva trditev ni resnična. SMC-jeva vlada je namreč leta 2016 ljubljanski mestni občini namenila dodatnih 300 milijonov evrov. Da so lahko dodatno finančno okrepili Ljubljano, pa so vzeli ostalim, tudi Brežicam in drugim petim posavskim občinam.

Igorju Zorčiču smo nato že v soboto poslali nekaj vprašanj in ga prosili za odgovore. Kaj smo ga vprašali in kaj je odgovoril, preberite v nadaljevanju.

  1. Koliko poslanskih vprašanj ste vložili v preteklem mandatu (2014 – 2018), vsebina teh pa se je nanašala na Občino Brežice, kjer zdaj kandidirate za župana?

2. Koliko amandmajev k proračunu ste kot poslanec vložili v preteklem mandatu (2014 – 2018), vsebina teh pa se je nanašala na Občino Brežice?

3. Kako komentirate dejstvo, da je Občina Brežice v času vlade pod vodstvom SMC iz državnega proračuna prejela najmanj denarja?

4. Podobno je bilo pri drugih občinah, ali SMC razvoju občin ni naklonjena?

Iz pregleda je razvidno, da Igor Zorčič na naša vprašanja ni odgovoril, čeprav smo mu jih poslali na dva elektronska naslova: na stranko in v državni zbor. Zorčič je pomemben člen stranke SMC, kot vodja poslanske skupine je celo desna roka Mira Cerarja.

Ljubljani in Jankoviću 300 milijonov evrov

V nadaljevanju objavljamo sporočilo z dne 10. maja 2016. Slavje Zorana Jankovića. Cerarjeva vlada mu daje 300 milijonov evrov.

Tega dne je ljubljanskega župana Zorana Jankovića na sedežu mestne občine obiskal Miro Cerar, mediji, med njimi Finance, pozareport in ostali, pa so poročali, da “Janković slavi” – Cerarjeva vlada bo Jankovićevi mestni občini za 34 projektov namenila kar 300 milijonov evrov” (vir: Finance).
Tako sta si 10. 5. 2016 stisnila roke Miro Cerar, predsednik SMC in takratni predsednik vlade, in Zoran Janković, župan Mestne občine Ljubljana. Mediji so poročali o Jankovićevem slavju ob dodatni odobritvi 300 milijonov evrov za razvoj ljubljanske občine. O čemer podobnem so v Posavju, vključno z Brežicami, lahko le sanjali. Njim je SMC vzela denar, ne dala.

Vir: slavje-zorana-jankovica-

M. P.