Župani vlado opozarjajo: Romsko nasilništvo in kriminal postajata nevzdržna

Dolenjski, posavski in belokranjski župani, med katerimi je tudi krški župan Miran Stanko, so v javnem pismu predsednika vlado Janeza Janšo opozorili, da postaja romska problematika v njihovih občinah nevzdržna.

Opozorili so na večletno neukrepanje prejšnjih vlad, prosili za srečanje in pozvali k celovitemu pristopu. V kabinetu predsednika vlade so že napovedali organizacijo sestanka.

Župani so v pismu navedli, da je trenutno stanje rezultat dolgoletnega neukrepanja oziroma toleriranja izbruhov problematičnih skupin in nezmožnost ter nepripravljenost pristojnih, da ob obstoječi zakonodaji iz družbe izločijo večkratne prekrškarje in storilce kaznivih dejanj. Po njihovih navedbah gre praviloma za nezaposlene osebe s finančno podporo države, brez premoženja in obdavčljivih prihodkov.

Prepričani so, da potrebujemo določene zakonske prilagoditve in tudi vzpostavitev pravil ravnanja temeljnih državnih institucij. Obenem so opozorili tudi na specifične razmere, v katerih živi del romske skupnosti. Gre za “neurejena zemljiško-pravna razmerja, nakopičene dolgove javnim podjetjem, kritične izostanke otrok iz šolskega sistema in posledično katastrofalno izobrazbeno strukturo tudi mlajših generacij, ki vodi v sistemsko in dolgotrajno brezposelnost”, so navedli.

Opozorili so tudi na kadrovsko podhranjenost socialnih služb in neučinkovitost kaznovalnega sistema ter izpostavili potrebo po sistemskih ukrepih na področju stanovanjske politike in urejanja obstoječih romskih naselij brez temeljne infrastrukture.

Po njihovem prepričanju potrebujemo celovit in usklajen pristop k problematiki, v katerem morajo sodelovati pristojne službe iz različnih resorjev.

Pod pismo so se podpisali župani Črnomlja, Grosuplja, Kočevja, Krškega, Metlike, Novega mesta, Ribnice, Semiča, Šentjerneja, Škocjana in Trebnjega.

M. P.