Župan Ivan Molan obiskal brežiško enoto združenja Ozara

Župan Ivan Molan ob obisku Ozare v Brežicah. (vir: občina)

Svetovni dan duševnega zdravja, ki ga vsako leto obeležujemo 10. oktobra, so v Brežicah obeležili skupaj z uporabniki Ozara Slovenija, ki so pripravili dan odprtih vrat v prenovljenih prostorih bivšega doma upokojencev oziroma t. i. Večgeneracijskega centra.

Ob obisku enote je župan občine Brežice Ivan Molan zbrane zaposlene in uporabnike pozdravil z željo, da se bodo v novih prostorih počutili toplo in sprejeto.

Župan je dejal, da občina z različnimi razpisi in pomočmi omogoča delovanje in številne aktivnosti Dnevnega centra v sklopu Nacionalnega združenja za kakovost življenja – Ozara Slovenija.

Svetovni dan duševnega zdravja je letos še posebej poudaril pomen sodelovanja in povezovanja vseh v prizadevanju za preprečevanje, prepoznavanje, zdravljenje in okrevanje ob pojavu duševnih težav in motenj ter krepitev dobrega duševnega zdravja vseh prebivalcev.  Za krepitev duševnega zdravja je potrebno podporno in vključujoče okolje, ki je neobremenjeno s stigmo, ki obdaja duševne težave in motnje.

Janja Jurečič, strokovna sodelavka v Pisarni za informiranje in svetovanje, je ob dnevu odprtih vrat poudarila, da je za njimi “še eno obdobje aktivnega delovanja enote”. Najbolj je to zaznamovala selitev v nove prostore. Prijetne in obnovljene prostore so dobili v 3. nadstropju stavbe, ki ima tudi dvigalo. Tako je dostop olajšan tudi našim gibalno oviranim uporabnikom. “Za naše nove prostore se iskreno zahvaljujemo Občini Brežice,” je dodala.

Povedala je, da so se uporabniki in zaposleni zelo hitro navadili in udomačili v novih prostorih. Prav tako beležijo porast novih uporabnikov ter več potreb po delu na terenu in obiskovanju uporabnikov iz odročnih krajev, ki se dnevnih aktivnosti težko udeležujejo.

Saja Panjan Kovačič, strokovna delavka v Dnevnem centru, pa je ob prazniku izpostavila, da imajo uporabniki med številnimi aktivnostmi najraje izlete, pohode, angleščino, jogo in ples. “V novih prostorih sedaj s hvaležnostjo in toplino nasmehov, z reševanjem različnih stisk in ob praznovanju osebnih zmag, ustvarjamo nove spomine in gradimo boljšo prihodnost za vse nas in vsakega posameznika.”

DSC_3983.JPGDSC_3990.JPGDSC_3994.JPGDSC_3997.JPGDSC_4002.JPGDSC_4003.JPGDSC_4013.JPGDSC_4014.JPG

Vir in foto: Občina Brežice

M. P.