Zrušili lastno vlado, zdaj nas prepričujejo, da lahko vladajo bolje

Visoki predstavnik SD Jernej Štromajer na petkovem protestu.

Protesti na kolesih, ki jih v Ljubljani pomagajo soorganizirati opozicijske stranke, očitno izgubljajo svoj zagon, saj se jih je že tretji petek zapored udeležilo le okoli 5000 ljudi. Slednje je tudi razumljivo, saj postaja vse bolj jasno, da za njimi stojijo LMŠ, SD, Levica in SAB, ki imajo težave z lastno verodostojnostjo.

V zadnjem času skušajo vodje protestnikov, denimo Jaša Jenull, javnost prepričevati, da za protestniki ne stojijo politični botri in da so protesti v resnici naperjeni proti vsem politikom, a v slednje ne verjame skorajda nihče.

Spomnimo, da so tudi protestniki leta 2012 (in ti danes so praktično isti kot takrat) na protestih javnost prepričevali, da protestirajo proti vsem politikom, a ko je takratna vlada Janeza Janše padla, so protesti ponehali še hitreje, kot so nastali. Zato je tudi zdaj bolj ali manj jasno, da imajo protesti en sam cilj, to je padec vlade, ter da za njimi stojijo opozicijske stranke LMŠ, DS, Levica in SAB. Nobena skrivnost namreč ni, da v omenjenih strankah bolj ali manj odkrito že dalj časa pozivajo k protestom proti vladi, prav tako se jih njihovi vidni predstavniki tudi udeležujejo. Na protestu pred dobrim tednom smo imeli tako priložnost videti spornega nekdanjega državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Damirja Črnčeca, ki je zdaj zaposlen v stranki LMŠ; protestov se tudi redno udeležujejo nekateri poslanci Levice, nekdanji državni sekretar na ministrstvu za izobraževanje Jernej Štromajer iz SD ter poslanec SD Marko Koprivc.

A dejstvo je, da imajo politiki omenjenih opozicijskih strank velike težave z verodostojnostjo. Še pred dvema mesecema in pol so namreč omenjene stranke zrušile lastno vlado in s tem pokazale, da ne zmorejo vladati. Zato jim javnost zdaj, ko menijo, da bi morala vlada Janeza Janše pasti, ker da lahko oni vladajo bolje, le redko kdo verjame. Glede na to so tudi protesti, ki jih pomagajo organizirati, v bližnji prihodnosti obsojeni na neuspeh.

M. P.