Zorčič se oklepa položaja predsednika DZ

Igor Zorčič se, kot kaže, nadvse oklepa položaja predsednika DZ, čeprav je izstopil iz poslanske skupine SMC in čeprav mesto predsednika DZ po koalicijski pogodbi pripada SMC. Zato ga bo, kot kaže, moral DZ danes “prisilno” razrešiti s položaja.

 

Ko je januarja lani razpadla vlada Marjana Šarca in se je marca oblikovala nova koalicijska večina, ki je prevzela novo vlado, je takratni predsednik DZ iz vrst SD Dejan Židan nemudoma odstopil s položaja. Kot razlog je navedel ravno oblikovanje nove večine v DZ, ki ji s svojim morebitnim vztrajanjem na čelu DZ ne želi nagajati. Nepisano pravilo v DZ namreč pravi, da mesto predsednika DZ praviloma prevzame druga najmočnejša stranka v koaliciji.

A za takšno, lahko bi rekli gentlemansko pravilo, Zorčiču očitno ni mar in se, čeprav je prestopil v opozicijo, še vedno na vse pretege oklepa položaja. Zato ga bo, kot kaže, morala razrešiti koalicija. Glasovanje o tem je predvideno danes popoldne, njegovo mesto pa naj bi zasedel vodja poslanske skupine NSi (druge najmočnerjše vladne stranke) Jožef Horvat.

A. M.