Zorčič se je postavil za razsodnika, kaj je zakonito in kaj ne

Državni zbor bi moral včeraj razpravljati o kandidatih za člane programskega in nadzornega sveta RTV Slovenija, ki jih imenuje DZ, do glasovanja pa ni prišlo, ker predsednik DZ Igor Zorčič omenjenega predloga ni želel dati na glasovanje.

Gre za potezo, ki je v DZ ne pomnijo in s katero se je Zorčič postavil v vlogo arbitrarnega sodnika, kaj je zakonito in kaj ne.

Zorčič predloga ni želel uvrstiti na glasovanje, ker je, kot je dejal, v nasprotju z zakonom o RTV Slovenija. Ta namreč pravi, da mora DZ pri imenovanju v programski svet v največji možni meri upoštevati zastopanost strank v DZ, v primeru članov nadzornega sveta pa to mora upoštevati, medtem ko je mandatno volilna komisija v programski in nadzorni svet predlagala le kandidate SDS, NSi, SMC, DeSUS in SNS. Slednje sicer ni nič novega, saj so podobno ravnale tudi vse pretekle koalicije.

Poteza je zato pričakovano naletela na ogorčenje poslancev, ki takšne poteze ne pomnijo: “O umiku oziroma preložitvi točke dnevnega reda se glasuje. In če ne boste vi kot predsednik državnega zbora spoštovali osnovnih stvari, kot so o tem, kdo presoja v kakšni fazi o kakšni stvari, potem pomeni to popolno avtokracijo. Državnega zbora ne potrebujemo več, o vsem bo odločal predsednik Igor Zorčič, o tem, kaj je zakonito, o tem, kaj je ustavno, o tem, kaj se bo glasovalo ali se ne bo in tako naprej, kdo sme sploh razpravljati in tako naprej. Skratka, glejte, pripeljali ste to zadevo v fazo popolne avtokracije in diktature,” je opozoril Jože Tanko (SDS).

A. M.