Zorčič: Grozili so nam z obračunom preko medijev, če ne prestopimo

Predsednik državnega zbora in podpredsednik SMC Igor Zorčič je v intervjuju v oddaji Odkrito na TV Slovenija brez dlake na jeziku spregovoril o pritiskih, ki so jih bili deležni v stranki, da bi prestopili v Koalicijo ustavnega loka.

Kot je dejal, nihče njemu in nikomur, ki ga pozna, pri pregovarjanju k prestopu sicer ni ponujal kakršnih koli zneskov.

“So pa bile grožnje, to pa lahko potrdim iz prve roke, da če se ne bomo uklonili volji, ali pa če ne bomo prestopili v neko novo koalicijo, da bodo z nami obračunavali preko medijev, preko raznih portalov,” je dejal.

Med drugim je spregovoril tudi o seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, na kateri je sodeloval tudi direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Janez Stušek, za katerega se je izkazalo, da je bil okužen s koronavirusom, in o očitkih, da ovira izvedbo glasovanja o konstruktivni nezaupnici na daljavo.

Na vprašanje, kaj je želel povedati s tvitom, v katerem je zapisal, da konstruktivne nezaupnice ni preprečil ne poslovnik ne koronavirus, temveč tisti, ki niso hoteli, da se o njej odloča, odgovoril, da je covid nekaj, s čimer se v državnem zboru spoprijemajo že dalj časa, in da je kljub vrsti ukrepov prišlo v DZ do nekaj okužb, a da takrat iz tega nihče ni delal nobene drame.

V Koaliciji ustavnega loka (KUL) sicer v zadnjih dneh delujejo kot vse bolj razglašen orkester, saj se namesto, da bi se o nadaljnjih korakih pogovarjali za zaprtimi vrati, pogovarjajo kar preko medijev. Predsednica SD Tanja Fajon je tako včeraj svojim partnerjem iz koalicije KUL kar na tiskovni konferenci sporočila, da je očitno, da projekt konstruktivne nezaupnice ne gre po pričakovanjih. Partnerje KUL je zato pozvala, da vnovič opredelijo strategijo o nadaljnjih korakih oz. cilj zamenjave aktualne vlade.

Vse bolj očitno tudi je, da v KUL kandidature Karla Erjavca niso pripravljeni podpreti, ker bi bil sposoben ali dobra rešitev za državo, ampak ker je edini cilj rušiti zdajšnjo vlado, torej priti na oblast za vsako ceno. Fajonova je tako včeraj na vprašanje, ali še podpira Karla Erjavca kot najprimernejšega kandidata za novega predsednika vlade, odgovorila, da preprosto trenutno nimajo nobenega drugega imena.

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je v intervjuju za Večer kar naravnost dejal, da Erjavca v normalnih razmerah ne bi podprl. Razumi, kdor more.

A. M.