Znani zmagovalci Eko kviza

Med šestimi razredi so se na Eko kvizu najvišje uvrstili učenci OŠ Pišece. (Foto: Komunala Brežice)

Občina Brežice je na objavila zmagovalce Eko kviza, ki ga prireja Javno podjetje Komunala Brežice in je namenjen osveščanju o varovanju okolja. Med šestimi razredi je zmagal 6. razred Osnovne šole Maksa Pleteršnika Pišece, med sedmimi pa 7. razred Osnovne šole Globoko.

V brežiški komunali, ki velja za eno bolj inovativnih komunalnih podjetij pri nas, veliko pozornosti namenjajo okoljskemu ozaveščanju predšolskih in osnovnošolskih otrok. Tako so tudi letos že tretje leto zapored pripravili ekološki projekt Ohranimo čisto okolje. Projekt so zaključili z Eko kvizom za 6. in 7. razrede v osmih brežiških osnovnih šolah. Med šestimi razredi je zmagal 6. razred OŠ Maksa Pleteršnika Pišece, med sedmimi razredi pa 7. razred OŠ Globoko. Oba zmagovalna razreda sta za nagrado prejela celodnevno vstopnico za bazen in pico za vse tekmovalce. Sponzor Eko kviza, podjetje Terme Paradiso Marjan Cvetkovič s. p., pa bo drugo uvrščenima razredoma omogočil celodnevno kopanje na bazenu.

“V okviru projekta smo letos obiskali vseh devet osnovnih šol in vrtcev ter Gimnazijo Brežice in Ekonomsko in trgovsko šolo Brežice. Rezultati vseh aktivnosti kažejo, da smo več kot uspešni, saj vsako leto sodeluje več otrok – letos že več kot 1.000,« je direktor Komunale Brežice Aleksander Zupančič.

Komunala Brežice je sicer prvo komunalno podjetje v Sloveniji, ki se je vključilo v učni proces. Tako so vse aktivnosti  oblikovali pedagoško, jih vključili v letni učni načrt in poskrbeli za izdelavo učnega gradiva ter uvedbo letnega preizkusa znanja na ravni vseh šol v občini. Na delavnicah in predavanjih, ki jih organizirajo, se učenci seznanjajo z različnimi vrstami odpadkov in njihovo potjo od nastanka do odpada, o pomenu kompostiranja, pitne vode in ponovne uporabe stvari.

Največ znanja med sedmimi razredi so pokazali na OŠ Globoko (foto: Komunala Brežice)

M. A.