Zmagovalka lokalnih volitev je SDS

Zmagovalka letošnjih lokalnih volitev v občinske svete je stranka SDS. Po vsej Sloveniji je namreč dobila 494 občinski in mestnih svetnikov. Porazila je stranko Gibanje Svoboda, ki je dobila 402 svetnika.

 

Po številu svetnikov je na tretjem mestu s “šele” 270 svetniki SD, sledijo NSi (193), SLS (168) in Levica (22).

V prvem krogu je tradicionalno največ županov dobila SLS (13), sledijo SDS in NSi (vsaka po 11) in SD (51). Stranka Gibanje Svoboda je dobilo 51 županov, Levica 13.

Predsednik SDS Janez Janša je sinoči spomnil, da je zmagovalka lokalnih volitev že petič zapored. “Nekoliko skrbi nizka volilna udeležba v posameznih občinah in skupnem seštevku,” je dejal. Janša to pripisuje dvema vzrokoma. “Prvi je gostota volitev,” je dejal in dodal, da v SDS zato obžalujejo, da niso istočasno potekali še referendumi, saj bodo tako morali volivci na volišča še enkrat. “Drugi bolj nevtralen razlog pa je dejstvo, da je bilo 51 županskih kandidatov brez konkurence in vidimo, da je bila v tistih občinah udeležba nižja, četudi so tradicionalno lahko imeli višjo,” je navedel.

Komentiral tudi rezultate drugih strank. Po njegovi oceni bo stranka Gibanje Svoboda dobila “določeno število mandatov” v urbanih mestnih okoljih, še posebej v središču države in v regionalnih centrih, ko gre za število županov, pa za zdaj kaže, da se bo odrezala slabše.

Po Janševi oceni se glede tega ponavlja usoda stranke Mira Cerarja iz leta 2014, ko je ta stranka močno zmagala, “na lokalnih volitvah jeseni pa ni imela niti enega župana. In te stranke danes ni več več. Stranka, ki ne požene korenin, ne traja,” je menil Janša.

A. M.