Zgodovinsko: Sloveniji 10,5 milijarde evrov!

Zgodovinski dosežek Janeza Janše za Slovenijo - v Bruslju. (vir: Twitter)

Evropski svet je po večdnevnih pogajanjih dosegel dogovor o večletnem finančnem okviru in instrumentu za okrevanja. Ta prinaša obsežna dodatna sredstva, ki bodo olajšala okrevanje po krizi covid in spodbudila investicije.

Slovenija bo tako v naslednjih sedmih letih dobila 10,5 milijarde evrov, od tega 6,5 milijarde evrov nepovratnih sredstev.

Nadalje bo 2,9 milijarde evrov bo namenjenih za kohezijsko politiko, 2,1 milijarde evrov bo nepovratnih sredstev, 1,6 milijarde evrov za kmetijsko skupno politiko in 3,6 milijarde evrov zelo ugodnih posojil; 350 milijonov evrov bo namenjenih za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija.

“Danes si lahko oddahnemo in lažje zadihamo!,” je ob tej super novici na Twitterju zapisal dr. Anže Logar, slovenski minister za zunanje zadeve.

Zelo velik uspeh Janeza Janše in celotne pogajalske ekipe v Bruslju je, da je Slovenija v zaključku pogajanj uspela iztržiti še dodatnih 350 milijonov evrov sredstev za kohezijsko regijo Zahodna Slovenija, ki se je zaradi svoje razvitosti soočala z občutnim padcem kohezijskih sredstev. S tem je Slovenija uspela zadržati primerljiv obseg sredstev, ki ga je na področju kohezijske politike prejemala v obdobju 2014-2020.

Še posebej pa z vidika naše posavske regije lahko izpostavimo dejstvo, da bo kohezijska regija Vzhodna Slovenija po novem upravičena do več sredstev (za 13 odstotkov) kot jih prejema v obstoječem finančnem obdobju.

Na področju skupne kmetijske politike je Slovenija uspela zadržati obseg neposrednih plačil, nominalno na enaki primerljivi ravni kot v obstoječem obdobju in uspela bistveno izboljšati predlog Evropske komisije glede razvoja podeželja ter pridobitno posebno alokacijo v višini 50 milijonov evrov.

Dodajmo, da so bila prvotna pričakovanja, da bo Slovenija za okrevanje po epidemiji covid-19 prejela 3 milijarde evrov nepovratnih in 3 milijarde evrov povratnih sredstev. Skupno okoli 6 milijard evrov.

Končni izkupiček pogajanj pa je 6,6 milijarde evrov nepovratnih in 3,9 milijarde evrov povratnih sredstev. Skupno 10,5 milijarde evrov.

Slovenija je v večdnevnih pogajanjih, kjer se je v imenu slovenske države pogajal predsednik vlade Janez Janša, dosegla izreden – zgodovinski uspeh!

Zgodovinska ekipa v Bruslju, ki se ji je slovenski premier še posebej zahvalil. (vir: Twitter)

M. P.