Zgodovinski zakon, posavska poslanca proti

Posavski poslanci (od leve): Igor Zorčič, Matjaž Han, Tomaž Lisec in Dušan Šiško. Leva stran proti poenostavitvam gradbene zakonodaje, desna sta glasovala ZA. (vir: arhiv)

Poslanci državnega zbora so včeraj potrdili Zakon o dolgotrajni oskrbi z 44 glasovi ZA in 42 proti. Zakon so podprli poslanci SDS, NSi, SMC, SNS, DeSUS in poslanca predstavnika manjšin.

Kdo je bil proti zakonu, ki bo reševal stiske invalidov, starejših, dementnih oseb, v večini primerov se ga lahko veselijo upokojenci in njihovi svojci? Proti so bili v: SD, Levica, LMŠ, SAB in nepovezani poslanci.

Med poslanci, ki so glasovali proti zakonu, sta iz Posavja: Igor Zorčič (prestopnik iz SMC) in Matjaž Han (SD).

ZA zakon sta glasovala Tomaž Lisec (SDS) in Dušan Šiško (SNS).

Zakon o dolgotrajni oskrbi je bil v pripravi že od leta 2002, intenzivno pa zadnjih 13 let. Bivše vlade so doslej imele več kot 170 različic zakona, ki so čakale v predalih nekdanjih ministrov in vlad. O tem se je veliko govorilo, milijone evrov so porabili za različne študije, toda konkretnih rezultatov ni bilo. Zdajšnja vlada je uredila tudi to področje.

Gre za sistemski zakon, ki bo poskrbel za tiste, ki zaradi starosti, duševne ali telesne prizadetosti potrebujejo pomoč drugih. Zakon bo omogočil, da vsak starostnik svoja zadnja leta preživel brez nepotrebnih stisk in pomanjkanja. Slovenija pa se končno tudi na tem področju postavlja ob bok državam, ki imajo dolgotrajno oskrbo sistemsko urejeno že dolgo.

Poimensko glasovanje vseh poslancev, po poslanskih skupinah, je dostopno tukaj 

Vir: Državni zbor RS: Izbrano glasovanje (dz-rs.si)

V. S.