Zeliščni vrt je lahko tudi zeliščna spirala

pinterest.com

Zelišča so naravna zdravila. Saj poznate rek: »Za vsako bolezen raste zdravilna rožca.«  Z njimi si lahko olajšamo veliko zdravstvenih težav in bolezni. Zeliščne rožice najdemo praktično povsod. Nekatera lahko vzgojimo sami. In ker se bliža pomlad vam bi rada podala nekaj praktičnih nasvetov kako si oblikovati lasten zeliščni vrt. Upam, da najdete kak praktičen nasvet tudi zase.

Večini zeliščnim rožam ugaja prisojna in nekoliko manj osojna lega. Zeliščnim rožicam sonček prija, saj z njegovo energijo pridobivajo aromatične snovi in učinkovine. Sonce naj bi imele vsaj 5 ur na dan. Dobra lokacija za zeliščni vrt je ravna oz. rahlo nagnjena parcela, obrnjena na jug, jugozahod ali jugovzhod. Zeliščni vrt ni potrebno pogosto zalivat. Zalivamo ga 1-2x na teden in to ročno.

Zeliščna spirala

Zelo praktična je zeliščna spirala, ki je svet v malem in skoraj v celoti skrbi zase. Spirala je močan simbol in po mnenju nekaterih daje ta oblika rastlinam prav posebno energijo.

Zeliščna spirala

Pri spirali se srečujemo z različno visokimi točkami, ker se le ta vzpenja, ima torej visoka in nizka rastišča v enem. S to lastnostjo spirala prenese veliko zelišč s popolnoma različnimi zahtevami glede rastnih pogojev. Ima pa še nekaj dobrih lastnosti: delo ni naporno, saj hodimo okoli nje in delamo stoje, ne zavzame pa tudi veliko prostora in časa. Postavimo jo lahko iz različnih materialov. Ena od možnosti, ki je tudi prijazna do okolja, je ogrodje narejeno iz lesa. Ta naj bo iz macesna ali drugega lesa odpornega proti vremenskim spremembam. Vendar ta možnost ni ravno najcenejša. V primeru, da iščemo cenejšo varianto lahko spiralo izdelamo iz okoliškega kamna ali stare opeke. Če se odločimo, da bomo spiralo postavili iz kamenja, potrebujemo 1 x 2 m prostora na vrtu. Povprečna spirala je premera 120cm, višina pa od 90 do 120 cm. Spirale so različnih velikosti. Lahko tudi do premera 300 cm.

Zeliščna spirala

Prostor, ki ga namenimo za spiralo očistimo trave in označimo prvo vrsto s kamenjem v želeno obliko. Prazne prostore med kamenjem zasujemo z zemljo in nadaljujemo z naslednjim zavojem v višino. Postopek ponavljamo toliko časa, da dobimo želeno višino spirale. Zemlja na dnu spirale, naj bo manj propustna, tako, da zadržuje vlago, proti vrhu pa lahko nalagamo lažjo in bolj peščeno prst.

Zeliščna spirala v nastajanju – zemljo smo presejali, tako smo odstranili koreninice trave in plevela, dodali pa smo tudi nekaj slame.

Zasaditev zelišč

Vzdrževanje takšne spirale je dokaj preprosto. Na najvišji točki posadimo zelišča, ki potrebujejo več sonca in manj vlage, saj voda hitro odteče v nižje predele spirale. V sredinskem delu posadimo zelišča, ki potrebujejo nekoliko več vode. Tako nadaljujemo do najnižje točke, kjer posadimo zelišča, ki imajo rada bolj vlažno prst ali celo stoječo vodo. S takšno zasaditvijo spirale poskrbimo, da imajo vsa zelišča toliko vode, kot jo potrebujejo. Seveda   je potrebno v sušnih obdobjih tudi spirali nameniti večkratno zalivanje. Spirala ne zavzema veliko prostora, zato je lahko postavimo v bližino hiše in imamo tako pri roki vse sveže začimbe in zelišča.

Za lažjo načrtovanje in zasaditev spiral so tukaj nasveti za tri različne spirale. Rastline so navedene od zgoraj navzdol.

Večja spirala: sivka, smilj, žajbelj, ožepek, kamilica, ognjič, drobnjak, dobra misel, timijan, arnika, pehtran, šetraj, majaron, bazilika, hermelika, meta (vendar ne poprova), melisa, vinska rutica, plahtica, rman, pelin, dišeča vijolica, dišeča perla, gozdne jagode.

Mediteranska spirala:  smilj, lovor, kraški šetraj, ožepek,k sivka, majaron, timijan, žajbelj, rožmarin, citronka, limonska trava.

Začimbna spirala: šetraj, timijan, origano, majaron, pehtran, listnati koriander, kumina ali janež, koprc, peteršilj, pastinak, drobnjak, bazilika.

Na kamenčke lahko napišete ime zelišča.

Seveda lahko sami sestavite svojo spiralo in posadite samo zelišča, ki jih potrebujete. Podani nasveti so lahko samo informativnega značaja in vam so v pomoč, katera zelišča potrebujejo več vode in katera več sonca. Bodite kreativni in si načrtujte svojo spiralo, ki bo ustrezala vašim potrebam.

Lahko se odločite in zelišča posadite kar na vrtu med ostalo zelenjavo. V tem primeru vam bo v pomoč spodnja tabela, ki vam bo povedala, kateri so dobri sosedi posameznih zelišč. Seveda pa imajo zelišča tudi svoj pomen na vrtu, saj odganjajo veliko škodljivcev.

 

Dobri sosedi posameznih zelišč

Želiš izvedeti več: Mirjam Grilc: Čarobni zeliščni vrt. Založba Kmečki glas, 2013.

N. G.